ONU și Autoritatea Palestiniană au făcut luni apel la un ajutor de 350 de milioane de dolari pentru palestinieni anul viitor, spunând că ar fi nevoie de mai mult, dar că trebuie să fie realiste în contextul în care finanțările au ajuns la un minim istoric, relatează Reuters.

Planul de ajutor umanitar pentru 2019 evidențiază 203 proiecte care ar urma să fie desfășurate de 88 de grupuri diferite, printre care agenții ale ONU și organizații neguvernamentale.

Planul estimează la 1,4 milioane de persoane numărul palestinienilor care au cel mai mult nevoie de alimente, îngrijiri medicale, adăpost, apă și salubrizare, a spus Jamie McGoldrick, coordonator umanitar al ONU pentru Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est.

“Organizațiile umanitare se confruntă cu provocări fără precedent, printre care o finanțare aflată la un minim istoric și înmulțirea atacurilor pentru delegitimizarea acțiunii umanitare”, a precizat el într-un comunicat comun publicat luni, înainte de lansarea apelului la ajutor la Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel.

Deși “este nevoie de o asistență mult mai mare”, a spus McGoldrick, planul “reflectă ceea ce putem obține în mod realist în acest context extrem de restrictiv”.

În ultimul an, SUA și-au tăiat finanțarea pentru palestinieni, inclusiv pentru agenția ONU care oferă servicii unui număr de cinci milioane de refugiați palestinieni.

SUA au promis 365 de milioane de dolari pentru această agenție în 2018, dar au plătit numai o primă tranșă de 60 de milioane de dolari, după care în august au anunțat că vor opri viitoarele donații.

Decizia a fost în bună măsură văzută ca un mijloc de a presa conducerea palestiniană să reintre în negocierile de pace cu Israelul, blocate din 2014. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/onu-si-autoritatea-palestiniana-lanseaza-un-apel-la-ajutor-umanitar-pentru-palestinieni-dupa-reducerea-finantarilor-52473.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/onu-si-autoritatea-palestiniana-lanseaza-un-apel-la-ajutor-umanitar-pentru-palestinieni-dupa-reducerea-finantarilor-52473-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv