MAI și STS sunt obligate să plătească 150.000 de euro daune morale pentru lipsa de reacție și neluarea unor măsuri de protejare a vieții, în cazul unei femei care a murit împușcată de fostul concubin. Decizia Curții de Apel Târgu Mureș nu e definitivă.

Potrivit deciziei Curții de Apel Târgu Mureș, mai multe instituții ale statului, între care Inspectoratul General al Poliției Române, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale sunt obligate să plătească în total 150.000 de euro fiului și părinților unei femei care a fost împușcată în cap, de fostul concubin, cu o armă de vânătoare, în luna ianuarie a anului trecut. 

Înainte de a fi ucisă, victima a depus mai multe plângeri împotriva bărbatului, în care susținea că a fost amenințată cu moartea și, cu toate acestea, autoritățile nu i-au protejat viața.

Familia tinerei a fost reprezentată în instanță de o echipă de avocați, formată din Roxana Talpeș, Raluca Colcieri, Oana Chiriță și Radu Chiriță.

“În principiu este o decizie în premieră, dar nu este definitivă și atunci așteptăm. Sperăm să rămână neschimbată hotărârea pronunțată în apel. Ca și durată a procesului, peste un an, undeva la un an și jumătate, s-au audiat martori. Întemeierea acțiunii noastre a fost pe nerespectarea dreptului la viață al victimei, respectiv încălcarea articolului 2 al Curții Europene a Drepturilor Omului, Dreptul la viață, prin faptul că autoritățile nu au venit la timp în spirjinul victimei care a sunat la 112, care a formulat plângeri penale și s-a ajuns la ce s-a ajuns până la urmă, nu i-a fost ocrotit dreptul la viață, pentru că dreptul la viață presupune ca persoana respectivă să fie apărată în concret și nu este un drept iluzoriu. Părți civile s-au constituit copilul și părinții victimei, raportat la relațiile foarte apropiate dintre ei”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Roxana Talpeș, avocat în cadrul Societății de avocați „Chiriță și asociații”.

Avocatul Radu Chiriță a scris pe blogul său că decizia Curții de Apel Târgu Mureș este una dintre cele mai importante pe care le-a obținut în carieră.

„Cred că este una dintre cele mai importante soluții obținute de firma pe care o conduc, dacă nu cea mai importantă. Am obținut o grămadă de achitări, am câștigat la CEDO tot felul, am câștigat la CCR tot felul, am câștigat procese în care era vorba despre foarte mulți bani etc. Totuși, parcă niciodată nu m-am bucurat mai mult, gândindu-mă că acel copil – care are acum 6 ani – are poate o șansă în viață. Nu știu dacă își va mai aduce aminte vreodată de mama sa, nu știu dacă va vorbi vreodată cu tatăl său, nu cred că banii pe care îi va primi de la stat o să îi schimbe viața cu totul. Dar știu că măcar, prin hotărârea Curții de Apel Tg. Mureș, statul român și-a cerut scuze. I-a oferit o sumă de bani care să îi ajute pe bunicii care îl cresc și i-a oferit speranță că poate va ajunge într-o țară în care instituțiile se comportă responsabil”, a scris Radu Chiriță.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/decizie-istorica-o-femeie-ignorata-de-politisti-a-fost-impuscata-mortal-de-partenerul-de-viata-statul-roman-a-fost-gasit-vinovat-de-pasivitate-52459.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/decizie-istorica-o-femeie-ignorata-de-politisti-a-fost-impuscata-mortal-de-partenerul-de-viata-statul-roman-a-fost-gasit-vinovat-de-pasivitate-52459-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv