Un grup de cercetători chinezi a identificat mecanismul creierului care îi determină pe oameni să se scarpine, o descoperire care ar putea ajuta la găsirea unui tratament eficient împotriva pruritului cronic, potrivit unui studiu publicat vineri de revista de specialitate Neuron citată de EFE.

Echipa de la Academia de Științe din China în frunte cu cercetătoarea Yan-Gang Sun a demonstrat că activitatea unui mic grup de neuroni, situați într-o regiune cerebrală numită Periaqueductal Gri (gri central) îi induce pe șoareci să se scarpine.

Autoarea principală a studiului a considerat această descoperire ca pe un punct de pornire pentru a descifra cum se procesează și se modulează senzația de mâncărime în creier. Aceasta poate fi provocată de o amplă serie de cauze precum reacții alergice, afecțiuni ale pielii, substanțe chimice iritante, paraziți sau unele boli.

În raportul lor, cercetătorii au analizat neuronii de culoare gri din Periaqueductal la șoareci, cărora le-a fost indusă senzația de mâncărime prin injecții cu histamină sau clorochină.

Comportamentul indus de mâncărime a declanșat o activitate a unui grup specific de neuroni care produc un neurotransmițător (glumat) și o neuropeptidă numită tahikinină 1 (Tac1).

Când cercetătorii au eliminat neuronii responsabili cu Tac1, gestul de scărpinare a scăzut considerabil.

La procesul invers, stimularea acestor neuroni a declanșat o scărpinare spontană, chiar și fără injecții cu histamină sau clorochină. Sun a explicat că se știe puțin despre cum a evoluat senzația de mâncărime, deși este foarte importantă în supraviețuirea animalelor.

În studiile viitoare, Sun și echipa sa intenționează să cerceteze care molecule din neuronii periaqueductali responsabili de Tac1 pot fi atacate cu ajutorul medicamentelor.

“Aceste investigații ne vor ajuta să dezvoltăm noi medicamente pentru tratamentul pruritului cronic”, a precizat Yan-Gang Sun. 

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/cercetatori-chinezi-au-identificat-mecanismul-creierului-care-ii-determina-pe-oameni-sa-se-scarpine-52444.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/cercetatori-chinezi-au-identificat-mecanismul-creierului-care-ii-determina-pe-oameni-sa-se-scarpine-52444-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv