O instanță americană a decis că moștenitorii cântărețului Marvin Gaye, decedat în 1984, trebuie să primească despăgubiri de 5 milioane de dolari de la Robin Thicke și Pharrell Williams, acuzați că au plagiat o piesă a legendei casei Motown atunci când au înregistrat piesa “Blurred Lined”.

Acesta este punctul final al unui proces care a debutat în 2013, potrivit bbc.com. Moștenitorii lui Marvin Gaye au câștigat procesul în 2015, fiind atunci îndreptățiți la despăgubiri de 7,4 milioane de dolari, dar Robin Thicke și Pharrell Williams au făcut apel.

În 2015, Tribunalul Districtual din Los Angeles a dat dreptate Fundației Marvin Gaye, considerând că anumite fragmente din single-ul “Got to Give It Up”, lansat de Marvin Gaye în 1977, au fost preluate de Robin Thicke și Pharrell Williams în cântecul lor R&B din 2013 care a avut mare succes pe plan internațional. Jurații americani au decis atunci că moștenitorii cântărețului Marvin Gaye trebuie să primească daune efective în valoare de 4 milioane de dolari, dar și suma de 3,4 milioane de dolari ca parte a încasărilor obținute de Thicke și Williams, în urma încălcării legii drepturilor de autor din Statele Unite ale Americii.

 În martie 2018, Curtea de apel din California a validat decizia inițială, însă despăgubirile au fost reduse la 5,3 milioane de dolari.

Moștenitorii lui Marvin Gaye au câștigat și dreptul la 50% din încasările generate în viitor de “Blurred Lines”, care, în 2013, a fost piesa cu cele mai mari vânzări la nivel mondial, generând până în prezent 16 milioane de dolari.Piesa “Blurred Lines” a generat multe controverse și din cauza versurilor sale, considerate misogine.Robin Thicke a interpretat acest cântec la ediția din 2013 a galei MTV Video Music Awards, realizând cu acea ocazie un moment artistic extrem de controversat, din cauza coregrafiei provocatoare, cu accente pornografice, alături de cântăreața pop Miley Cyrus.Ulterior, Robin Thicke a dezvăluit în instanță că este un admirator al muzicii lui Marvin Gaye încă din copilărie, dar că piesele “Blurred Lines” și “Got to Give It Up” se aseamănă doar în privința genului căruia îi aparțin.Muzicianul american Marvin Gaye (1939 – 1984) a debutat alături de grupul de doo-wop The Moonglows la sfârșitul anilor ’50, urmând apoi o carieră solo. Datorită unei serii de hituri, precum “How Sweet It Is (To Be Loved by You)”, “I Heard It Through the Grapevine” și duetelor cu Mary Wells și Tammi Terrell, a fost numit “prințul Motown” și “prințul muzicii soul”. Cântărețul american a decedat în 1984, la vârsta de 44 de ani, după ce a fost împușcat mortal de tatăl său.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/suma-primita-ca-despagubire-de-mostenitorii-lui-marvin-gaye-in-cazul-piesei-blurred-lines-a-artistilor-robin-thicke-si-pharrell-williams-52424.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/suma-primita-ca-despagubire-de-mostenitorii-lui-marvin-gaye-in-cazul-piesei-blurred-lines-a-artistilor-robin-thicke-si-pharrell-williams-52424-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv