Klaus Iohannis a sesizat, joi, CCR în legătură cu OUG 96/206 care modifică acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății, susținînd că Parlamentul a eliminat unele articole, iar alte nu au legătură cu observațiile președintelui din cererea de reexaminare.

Șeful statului susține că deja Curtea Constituțională s-a pronunțat o dată asupra acestei legi pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2016, iar Parlamentul a făcut mai mult decât să transpună decizia CCR în prevederile declarate neconstituționale ale actului normativ. Parlamentul, susține Iohannis a eliminat unele articole sau a modificat altele care nu au au legătură cu cererea de reexaminare formulată de președintele României.

“Curtea Constituțională a constatat că, practic, prin conținutul normativ al legii criticate Parlamentul s-a comportat ca și când nu ar fi fost în procedura de reexaminare a legii, ci în proceduraobișnuită/comună și, prin urmare, dispozițiile art. 77 alin. (2) din Constituție au fost încălcate. În cazul de față, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 63/2018, Parlamentul, din nou, a eliminat unele texte și a operat modificări, fără ca acestea să fi făcut obiectul cererii de reexaminare și, în mod evident, contrar soluției dispuse de către instanța constituțională. Examinând legea adoptată de Camera decizională, Senatul, reiese că anumite texte din legea criticată au fost eliminate, iar altele nu au legătură cu observațiile formulate de Președintele României prin cererea de reexaminare.

Astfel, observăm că intervenția legislativă de la art. I pct. 17 din legea dedusă controlului de constituționalitate vizează extinderea perioadei până la care școlile doctorale se consideră a fi acreditate, respectiv de la data de 1 octombrie 2019 până la data de 1 octombrie 2020. Or, în această situație, Parlamentul nu avea deschisă calea reexaminării acestei dispoziții, întrucât aceasta nu a făcut obiectul cererii de reexaminare. În privința dispozițiilor acestui punct 17 (fostul pct. 31 din legea adoptată în prima fază și din legea adoptată după cererea de reexaminare a Președintelui României) Curtea Constituțională a stabilit expres că limitele cererii de reexaminare au fost depășite și, prin urmare, acestea nu puteau face obiectul unei modificări.

Totodată, prin adăugarea art. III în legea supusă controlului de constituționalitate, Parlamentul a depășit limitele cererii de reexaminare, întrucât legea adoptată în primă fază conținea doar două articole, art. I și II”, precizează textul sesizării, potrivit unui comunicat de presă al Administrația Prezidențială remis, joi, MEDIAFAX.

Șeful statului precizează că Parlamentul a depășit limitele reexaminării cerute de președintele Klaus Iohannis, lucru care încalcă, conform textului sesizării, articolul 147 din Constituție.

“De asemenea, învederăm faptul că din legea criticată lipsesc dispozițiile cuprinse la art. I pct. 27 și 29, astfel cum erau prevăzute acestea în legea adoptată în prima fază, aceasta neavând nicio legătură cu solicitările de reexaminare ale Președintelui României. Subliniem că eliminarea acestor dispoziții a fost stabilită în mod expres ca fiind neconstituțională de către Curtea Constituțională prin Decizia nr. 63/2018, potrivit paragrafului 49. Prin urmare, în cazul de față, ca efect al depășirii de către Parlament a limitelor reexaminării, norma criticată încalcă atât dispozițiile art. 77 alin. (2) cât și pe cele ale art. 147 alin. (2) din Constituție. Mai mult decât atât, considerăm că, în acest mod, legea a fost adoptată cu ignorarea celor statuate prin Decizia nr. 63/2018 și prin jurisprudența constantă a Curții Constituționale, înfrângând în acest mod voința instanței de contencios constituțional. Astfel, legea s-a adoptat prin înlăturarea efectului deciziei instanței constituționale, care este unul obligatoriu, inclusiv pentru legiuitor. Considerentele și dispozițiile obligatorii ale deciziilor Curții Constituționale se impun cu aceeași forță juridică tuturor subiectelor de drept”, conchide sursa citată.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/iohannis-a-sesizat-ccr-asupra-oug-care-modifica-acte-normative-in-educatie-cercetare-si-sanatate-52412.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/iohannis-a-sesizat-ccr-asupra-oug-care-modifica-acte-normative-in-educatie-cercetare-si-sanatate-52412-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv