sosit vremea să ne luăm adio de la sonda Voyager 2 care, la fel ca și geamăna sa, Voyager 1, a părăsit Sistemul Solar pătrunzând în spațiul interstelar, conform unui anunț al NASA, transmite luni SPACE.com.

Voyager 2, lansată în 1977, și-a petrecut mai mult de 4 decenii explorând Sistemul Solar și este singura sondă care a vizitat giganții gazoși înghețați Neptun și Uranus. În prezent, Voyager 2 s-a alăturat sondei Voyager 1 devenind al doilea obiect produs pe Pământ care a reușit să se rupă complet de Soare. Și surprinzător, notează SPACE.com, datele recepționate de la sondă în timpul ieșirii din Sistemul Solar nu sunt identice cu cele primite de la predecesoarea sa.

“Perioade foarte diferite, locuri foarte diferite, caracteristici similare”, a comentat Ed Stone, fizician la California Institute of Technology și membru al echipei misiunii Voyager. “Următoarele luni ar putea oferi mai multe informații… Va urma!”, a adăugat el.

Voyager 2 este singura sondă care a vizitat toate cele patru planete gazoase ale Sistemului Solar – Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun – și a descoperit 16 luni, dar și fenomene unice și spectaculoase precum Marea Pată Întunecată a lui Neptun, fisurile din calota de gheață care acoperă satelitul jovian Europa și inelele lui Uranus și Neptun.

Oamenii de știință așteptau confirmarea ieșirii lui Voyager 2 din Sistemul Solar încă din luna august, când datele trimise de sondă sugerau faptul că se apropie de așa-numita zonă de heliopauză, o bulă creată de vântul solar în care se află întregul Sistem Solar, de la Soare până dincolo de norul Oort de comete și asteroizi aflat la aproximativ 1 an lumină de Soare.

În afara acestei bule, care protejează întregul sistem solar de radiațiile cosmice provenite din centrul galactic, Voyager 2 va continua să transmită date, la fel ca și Voyager 1, până va rămâne fără energia nucleară ce-i alimentează motoarele și instrumentele de bord. Două dintre instrumentele de bord ale sondei înregistrează particulele cosmice interstelare cu care sonda intră în contact în drumul său. Tranziția de la particulele de energie mai scăzută, specifice Sistemului Solar la cele de energie ridicată le indică astrofizicienilor că sonda a pătruns în spațiul interstelar.

Momentul exact al ieșirii este greu de identificat pentru că Voyager 2 este doar a doua sondă care a trecut dincolo de Sistemul Solar cu instrumentele de bord în stare de funcționare și transmițând mesaje spre Pământ. Voyager 1 a reușit acest lucru încă din 2012, însă zona de heliopauză nu este o sferă perfectă în jurul Sistemului Solar, extinzându-se și micșorându-se în funcție de activitatea solară și de intensitatea fluxului de vânt solar. Oamenii de știință au trebuit să aibă răbdare, începând cu luna august și să observe cum sonda întâlnește din ce în ce mai puține particule de vânt solar în drumul său, în timp ce creștea frecvența întâlnirilor cu radiațiile cosmice. Marea evadare din Sistemul Solar a avut nevoie de timp pentru a se produce.

“Ceva ciudat s-a petrecut în jurul zilei de 5 noiembrie”, a explicat Rob Decker, care interpretează datele primite de la unul dintre detectoarele de particule ale sondei Voyager 2. Acel ceva a fost trecerea prin heliopauză. Oamenii de știință așteaptă cu interes mai multe date de la Voyager 2 pentru că această sondă încă dispune de un instrument care în cazul lui Voyager 1 nu mai funcționa în perioada ieșirii din heliosferă – Plasma Science Experiment. Astfel, sonda Voyager 2 este așteptată să transmită spre Pământ și seturi de date noi, pe care Voyager 1 nu a putut să le culeagă.

Ca și Voyager 1, sonda Voyager 2 va continua să adune și să transmită spre Pământ date atât timp cât va dispune de suficient plutoniu pentru energie. Când plutoniul nu va mai fi suficient, sonda va începe să-și oprească instrumentele unul câte unul, prioritizând menținerea în funcțiune cât mai îndelungată a instrumentelor considerate mai importante de către NASA. Conform estimărilor, cândva la orizontul anului 2025, instrumentele sondei Voyager 2 vor transmite ultimele seturi de date spre Pământ și se vor închide pentru totdeauna. Și tot pentru totdeauna, cele două sonde gemene, Voyager 1 și Voyager 2 își vor continua, tăcute, drumul printre stele.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/sonda-voyager-2-a-parasit-sistemul-solar-52373.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/sonda-voyager-2-a-parasit-sistemul-solar-52373-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv