Lira sterlină a ajuns luni la cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimele 18 luni, pe fondul sporirii incertitudinilor legate de condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite BBC.

După informațiile conform cărora premierul Theresa May a amânat marți votul crucial asupra acordului privind Brexit-ul în Parlament, în contextul opoziției puternice din partea unor aleși ai Partidului Conservator pe care îl conduce, lira sterlină s-a depreciat la 1,2656 dolari, cel mai scăzut nivel din iunie 2017.

De asemenea, moneda Marii Britanii s-a depreciat la 1,1085 euro, cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni. Analiștii consideră că evoluția lirei reprezintă un barometru al negocierilor legate de Brexit.

“Lira sterlină rămâne la mila știrilor sensibile referitoare la Brexit iar evoluțiile de luni reprezintă un caz tipic. Moneda este afectată de perspectiva amânării votului, ceea ce sporește incertitudinile pentru investitori”, a apreciat Neil Wilson, analist la Markets.com.

Tot luni, Comisia Europeană a atras atenția că nu intenționează să renegocieze acordul obținut cu Londra privind ieșirea Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.

“Acordul înaintat la 25 noiembrie este cel mai bun și singurul posibil. Nu se pune problema unei renegocieri”, a afirmat un purtător de cuvânt a Executivului comunitar, Mina Andreeva.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Regatul Unit este liber să revoce în mod unilateral notificarea intenției sale de retragere din UE. Decizia de a revoca Brexit-ul ar fi o opțiune “suverană”, a susținut instanța europeană. 

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/lira-sterlina-in-cadere-libera-52367.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/lira-sterlina-in-cadere-libera-52367-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv