Președintele francez Emmanuel Macron, presat să găsească o ieșire din criza ‘vestelor galbene’, a avut luni consultări cu partenerii sociali și cu responsabili politici, înaintea declarației extrem de importante pe care o va face în cursul serii, transmite AFP.

Timp de mai multe ore, Macron a discutat la Palatul Elysée cu 37 de persoane, printre care premierul Edouard Philippe și 12 membri ai guvernului, cu liderii principalelor sindicate și ai patronatelor, cu președinții Adunării Naționale și Senatului, cu reprezentanții unor asociații ale comunităților locale.

După ce a păstrat tăcerea în urma manifestațiilor din 1 decembrie și după ciocnirile de sub Arcul de Triumf, președintele se va adresa națiunii începând de la ora 19.00 GMT de la Elysée, urmând să prezinte ‘măsuri concrete și imediate’, după cum a dat asigurări duminică ministrul muncii, Muriel Pénicaud.

Președintele are nevoie să găsească o ieșire rapidă din criză pentru a domoli furia populară care frământă țara de mai bine de trei săptămâni. Deja foarte impopular, mulți manifestanți îi cer demisia.

Rezolvarea acestei crize rămâne incertă având în vedere fractura socială profundă între, de o parte, această Franță care are sentimentul că alunecă spre sărăcie și nu este ascultată de elite și, de cealaltă parte, guvernul lui Emmanuel Macron, acuzat cu regularitate că este ‘președintele bogaților’.

‘Vestele galbene’ acuză în special eliminarea impozitului pe avere, văzând în aceasta un cadou pentru cei mai bogați.

Printre măsurile ce ar putea fi anunțate se află creșterea alocației minime pentru vârstnici și o primă de mobilitate pentru cei care folosesc automobilul pentru a ajunge la locul de muncă.

‘Vestele galbene’ au numeroase revendicări pentru mai multă justiție socială, creșterea puterii de cumpărare, scăderea taxelor, ajutor pentru mobilitate, dar și o reformă a sistemului politic și mai multă democrație participativă.

Mișcarea ‘vestelor galbene’ a devenit și creuzetul altor contestări, precum cea din partea liceenilor, cărora li s-au alăturat studenți, și care continuă mobilizarea împotriva unor măsuri guvernamentale.

Tulburările provoacă îngrijorări legate de impactul lor economic, ministrul finanțelor, Bruno Le Maire, avertizând luni că economia va pierde 0,1 puncte de creștere pe ultimul trimestru al anului.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/emmanuel-macron-presat-sa-gaseasca-o-iesire-din-criza-vestelor-galbene-52370.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/emmanuel-macron-presat-sa-gaseasca-o-iesire-din-criza-vestelor-galbene-52370-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv