Completul de 5 judecători în materie penală de la Inalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat toate dosarele aflate pe rol în ședința de luni, printre procesele care vor fi redistribuite numărându-se și cele ale Elenei Udrea și ale Alinei Bica.

Ambele aveau pe rolul Completului de 5 judecători contestații în anulare.

Avocatul Elenei Udrea a explicat, la ieșire din sala de judecată, ce înseamnă pentru fostul ministru al Dezvoltării decizia de amânare și pe ce miza Elena Udrea în scandalul privind organizarea Completurilor de 5 judecători.

„Astăzi (luni -n.r.) aveam termen de judecată pentru soluționarea contestației în anulare, care așa cum spune Curtea Constituțională ar trebui admisă, pentru că deciziile date de completurile de 5 anterior deciziei CCR sunt nule necondiționat. Numai că, după cum ați observat, astăzi (luni -n.r.) nu a avut cine să constate aceste lucruri. Singura mea problemă este legată de modul de constituire a acestor completuri. CSM-ul și Curtea Constituțională au spus că trebuie stabilite de îndată. De îndată nu înseamnă peste o săptămână. (…) Or, aș face o analogie: atunci când un justițiabil este condamnat, în câteva zeci de minute este deja în centrul de detenție. <De îndată>, atunci când stabilim Completurile de 5, înseamnă peste o săptămână”, a declarat Veronel Rădulescu.

Apărătorul Elenei Udrea a fost întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă, ipotetic vorbind, contestația clientei sale s-ar fi dezbătut la termenul de luni și ar fi fost admisă.

„Vătămarea este vizibilă, vădită. Doamna Udrea se află într-un centru de detenție pentru a se soluționa o cerere de extrădare în baza deciziei care – spune Curtea Constituțională – este nulă necondiționat. (…) Dacă instanța de judecată va constata că decizia este nulă și va dispune anularea acesteia sigur că sunt o serie întreagă de consecințe. În primul rând, dispare motivul pentru care s-a dispus arestarea preventivă în vederea extrădării”, a declarat avocatul.

Veronel Rădulescu a fost întrebat de jurnaliști dacă Elena Udrea va fi pusă în libertate dacă decizia de condamnare de la București va fi anulată.

„În mod teoretic și legal, da. Pentru că reținerea sa a fost făcută în baza acelei decizii de condamnare despre care spune Curtea Constituțională că este nulă necondiționat”, a declarat avocatul Elenei Udrea.

Elena Udrea a fost condamnată în luna iunie la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, de un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acest complet fusese constituit conform vechii legislații, potrivit căreia președintele completului este desemnat automat din rândul conducerii Înaltei Curți. Potrivit Legii 207/2018, intrată în vigoare în data de 23 iulie, toți magistrații din componența completurilor de 5 judecători trebuie să fie trași la sorți.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/avocatul-elenei-udrea-despre-sansele-acesteia-de-a-scapa-din-inchisoare-dispare-motivul-arestarii-52363.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/avocatul-elenei-udrea-despre-sansele-acesteia-de-a-scapa-din-inchisoare-dispare-motivul-arestarii-52363-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv