De la președintele american Donald Trump la cel turc Recep Tayyip Erdogan, trecând prin rețelele de socializare, criza “vestelor galbene” din Franța interesează mult străinătatea, ba chiar un pic prea mult pentru gustul autorităților franceze, comentează duminică AFP.

“Îi spun lui Donald Trump și președintele Republicii (Emmanuel Macron) i-a spus de asemenea: Noi nu ne implicăm în dezbaterile americane, lăsați-ne să ne trăim viață de națiune!”, a cerut duminică ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian.

Căci președintele american pare să aibă o “plăcere răutăcioasă în a turna gaz pe foc” cu privire la tulburările din Franța, comentând pe Twitter că sâmbătă a fost “o zi și o noapte foarte triste la Paris”, unde aveau loc violențe, notează France Presse.

“Poate că este timpul să se pună capăt acordului de la Paris, ridicol și extrem de scump și să se dea bani oamenilor, reducând impozitele”, a sugerat Donald Trump, care contestă acest acord internațional, unul din numeroasele subiecte de dispută cu Emmanuel Macron, fervent susținător al acestui pact.

Președintele francez se poziționase pe scena internațională drept unul dintre campioni ai taberei “progresiste” în fața creșterii influenței liderilor iliberali.

“Dezordinea domnește pe străzi în numeroase țări europene, începând cu Parisul. Televiziunile, jurnalele transmit imagini cu mașini în flăcări, magazine prădate, riposta din ce în ce mai violentă a poliției împotriva manifestanților”, a reacționat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, acuzat cu regularitate în Franța de atingerea adusă libertăților cetățenești.

“Macron nu reprezintă o problemă pentru mine, el este o problemă pentru poporul francez”, a afirmat la rândul lui ministrul de interne italian Matteo Salvini. În timp ce teoreticianul american al puterii populiste Steve Bannon afirmă că “Parisul arde” și că “vestele galbene din Franța sunt exact același tip de oameni care l-au ales pe Donald Trump și care au votat Brexit”.

Dar în afară de aceste comentarii publice, autoritățile franceze se tem de eventuale ingerințe în criză prin rețelele de socializare.

Secretariatul general al apărării și securității naționale (SGDSN), un organism subordonat premierului francez, coordonează în prezent o serie de verificări în acest sens, a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Serviciile franceze sunt atente la manipularea informației, dar este prea devreme pentru a se pronunța asupra acuzațiilor cotidianului britanic The Times, care asigură că sute de conturi false alimentate de către Rusia încearcă să amplifice revolta “vestelor galbene”, indică o altă sursă apropiată dosarului.

Este un subiect care necesită investigații ample și complexe, se mai precizează.

Potrivit The Times, care citează analize efectuate de societatea de securitate cibernetică New Knowledge, circa 200 de conturi de pe Twitter difuzează fotografii și înregistrări video despre persoane grav rănite de către poliție, presupuse a fi “veste galbene”, în timp ce imagini datează evenimente care nu au nicio legătură cu manifestațiile în curs de desfășurare în Franța de mai multe săptămâni.

Agenția Bloomberg citează și ea un studiu al “Alliance for Securing Democracy” (Alianța pentru protejarea democrației), legată de think tank-ul american German Marshall Fund.

Hashtag-ul #giletsjaunes se clasează în fruntea cuvintelor-cheie utilizate de 600 de conturi pe Twitter, înregistrate și considerate de acest organism ca acționând pentru promovarea pozițiilor rusești, potrivit Bloomberg.

În timp ce aceste conturi se preocupă de obicei de subiecte americane, ele au comentat pe larg manifestațiile franceze timp de cel puțin o săptămână, “indiciu destul de puternic că există un interes pentru amplificarea conflictului”, apreciază Bref Scafer, analist al acestui organism citat de Bloomberg.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/utilizarea-politica-in-strainatate-a-crizei-vestelor-galbene-preocupa-parisul-52356.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/utilizarea-politica-in-strainatate-a-crizei-vestelor-galbene-preocupa-parisul-52356-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv