Reprezentanții Pro România au făcut apel, duminică, la reprezentanții majorității din Camera Deputaților, să susțină propunerile legislative privind depistarea precoce a copiilor cu tulburare de spectru autist și cele privind înființarea unui registru unic de evidență, după ce Senatul a respins aceste modificări la legea 151/2010.

Liderul formațiunii, Victor Ponta, a precizat că proiectul a fost elaborat în baza propunerilor făcute de către ONG-urile din domeniu și are susținerea Ministerului Sănătății, dar că PSD nu le sprijină, din cauza că vin din partea unui deputat Pro România.

“Pur și simplu, modificările făcute de către deputatul PSD Gabriela Podașcă nu mai sunt acceptate de PSD când e vorba de deputatul Pro România Gabriela Podașcă. Liderul de grup de la Senat de la PSD a zis: ‘Da, erau bune când era la PSD, acum pentru că e la Pro România nu mai sunt bune și nu le mai admitem'”, a spus Ponta, în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul Gabriela Podașcă a declarat că propunerile de modificare a legii 151/2010 vor intra săptămâna viitoare în dezbaterea Camerei Deputaților.

“Pe de o parte avem nevoie de o depistare precoce a tulburării de spectru autist, prin obligativitatea aplicării screening-ului de către medicul de familie pentru toți copiii cu vârsta sub trei ani. Pe de altă parte, vorbim de înființarea unui registru unic de evidență a tuturor persoanelor diagnosticate cu TSA, registru care ar urma să fie înființat și gestionat de către Ministerul Sănătății. Ultima propunere: un acces liber și gratuit la servicii specializate integrate de sănătate, educație și sociale pentru aceste persoane. Partea bună este că Guvernul a apreciat acest proiect legislativ și a dat un punct de vedere favorabil. Partea proastă este că în momentul în care acest proiect a intrat în dezbatere la Senat, vedem că raportul votat de către colegii din Senat elimină două puncte extrem de importante și extrem de așteptate de către ONG-urile cu care am lucrat în construirea acestui proiect. Și mă refer la depistarea precoce și aplicarea acelui screening la copii cu vârsta sub trei ani și pe de altă parte, la înființarea acelui registru unic, gestionat de către Ministerul Sănătății”, a spus ea.

Podașcă a adăugat că în timpul dezbaterii de la Senat inițiatorilor nu le-au fost prezentate argumentele pentru excluderea celor două puncte din raportul final. Pe de altă parte, ea a subliniat că cele două măsuri nu au un impact financiar semnificativ.

“Registrul unic se înființează prin ordin al ministrului Sănătății și m-a bucurat să văd că până la urmă Ministerul Sănătății a dat vot favorabil. Practic toate persoanele care au fost diagnosticate cu TSA vor fi introduse într-un registru gestionat pe plan local de către unitățile medicale și ulterior centralizat la nivelul Ministerului Sănătății. Deci nu vorbim de resurse financiare decât din punct de vedere al construirii unui soft. Legat de partea de diagnostic, vorbim de un formular care există și acum și care de multe ori e folosit de medicii de familie, cu nouă întrebări care se adresează părintelui, legat de modul în care se poartă copilul. Or, acel formular dă o serie de indicii către medicul de familie. Deci nu vorbim de o resursă financiară”, a spus ea.

Podașcă a declarat că în România există aproximativ 30.000 de copii încadrați cu tulburare de spectru autist, dar că de fapt nu se cunoaște numărul exact al acestora, iar în lipsa unui screening nu poate fi elaborat un pachet adecvat de măsuri integrate.

“Am văzut că Guvernul României a prezentat un HG de înființare a unui consiliu interministerial privind persoanele cu TSA. M-am uitat pe acea hotărâre de guvern. Nu scrie absolut nimic concret. Din păcate, dincolo de vorbe și întâlnirile nenumărate ale doamnei prim-ministru cu ONG-urile din domeniu, nu avansăm în niciun fel în acest domeniu”, a precizat ea.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/pro-romania-cere-majoritatii-parlamentare-sa-sustina-propunerile-privind-depistarea-precoce-a-tulburarii-de-spectru-autist-52355.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/pro-romania-cere-majoritatii-parlamentare-sa-sustina-propunerile-privind-depistarea-precoce-a-tulburarii-de-spectru-autist-52355-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv