Autoritățile franceze au mobilizat aproape 90.000 de membri ai forțelor de ordine, inclusiv aproximativ 8.000 ofițeri și 12 vehicule blindate la Paris, înaintea noii serii de proteste de sâmbătă, organizate de Mișcarea “Vestelor Galbene”, care denunță majorarea prețurilor la carburanți.

O serie de muzee, inclusiv Luvru, cât și Turnul Eiffel, au fost închise înainte de protestele antiguvernamentale de sâmbătă, relatează postul BBC News.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat că se așteaptă la o prezență mai redusă la protestele de sâmbătă comparativ cu cele de weekendul trecut, estimând aproximativ 10.000 de manifestanți.

“Zece mii nu sunt poporul – nu sunt Franța”, a declarat ministrul.

După două săptămâni în care au fost blocate șosele, sâmbăta trecută, la Paris, protestele au devenit cele mai violente din ultimii 50 de ani. Franța a fost șocată de imaginile care au surprins protetatari cu cagule îm confruntări cu forțele de ordine. Arcul de Triumf a fost vandalizat.

Aproximativ 135.000 de persoane au participat sâmbăta trecută la protestele organizate în Franța de Mișcarea “Vestelor Galbene”, care denunță majorarea prețurilor la carburanți și erodarea nivelului de trai. Cel puțin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzați de implicare în violențe au fost reținuți, a transmis Ministerul francez de Interne.

Informațiile disponibile sâmbătă dimineață par să confirme estimările ministrului de Interne, străzile Parisului fiind mai liniștite decât în weekendurile trecute.

Câteva sute de persoane s-au strâns deja pe bulevardul Champs-Elysées și protestează pașnic.

Presa franceză relatează că peste 300 de persoane au fost oprite pentru identificare și percheziționare de forțele de ordine, iar 32 de persoane au fost reținute.

Forțele de ordine au confiscat deja mai multe măști de gaze și căști de la unii protestatari.

Castaner a avertizat că a cerut “toleranță zero” față de violențe

“Potrivit informațiilor pe care le avem, unele persoane radicalizate și rebele se vor mobiliza. Unii oameni foarte violenți vor să participe”, a adăugat ministrul.

Forțele de ordine din Paris au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii de pe strada Arsene Houssaye, în apropiere de Place de l’Etoile.

Cel puțin 354 de persoane au fost reținute preventiv pentru identificare și percheziții în cursul dimineții de sâmbătă, dintre care 127 au fost luate în custodie de poliție, potrivit site-ului cotidianului Le Figaro.

Mișcarea “Vestelor Galbene” din Franța se pare că a inspirat proteste antiguvernamentale și în Belgia și Olanda, deși niciuna din cele două țări nu a propus majorarea taxelor pentru carburanți – scânteia care a provocat amplele manifestații de la Paris și din alte orașe franceze.

Sute de polițiști au fost mobilizați sâmbătă la Bruxelles după ce violențele de săptămâna trecută, atunci când protestatari belgieni inspirați de mișcarea “Vestelor Galbene” s-au confruntat cu forțele de ordine și au incendiat două vehicule de poliție. Peste 70 de persoane au fost reținute în urma acestor incidente.

Mai mulți protestatari s-au strâns la Bruxelles în fața sediilor unor instituții ale Uniunii Europene, care sunt închise sâmbătă.

În Olanda, Jan Dijkgraaf, editorul unei autointitulate “publicații de rezistență”, a lansat apelul la proteste pașnice la Amsterdam și Rotterdam.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/aproape-90-000-de-membri-ai-fortelor-de-ordine-mobilizati-in-franta-inainte-de-proteste-52336.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/aproape-90-000-de-membri-ai-fortelor-de-ordine-mobilizati-in-franta-inainte-de-proteste-52336-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv