Oamenii sunt perturbatorii numărul 1 când vorbim despre schimbările climatice și tot noi trebuie să rezolvăm problemele, a declarat, vineri, într-o conferință de specialitate, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

“Acum, în paralel, există discuții la Katowice între experți privind măsurile pe care noi trebuie să le implementăm conform Acordului de la Paris. Cauza principală a schimbărilor climatice nu este natura, ci suntem noi. Omul este factorul perturbator, direct sau indirect, fără să vrem, poate fără știință. Noi am tăiat pădurile fără să ținem cont de ce punem în loc, noi consumăm energie electrică fără să ne gândim ce punem în loc, noi poluăm albia râului să extragem pietriș și nisip, noi poluăm mările, noi poluăm oceanele. Noi suntem proprietarii și producătorii tuturor deșeurilor pe care le avem în față în fiecare zi. E clar că dacă noi suntem perturbatorul numărul 1, tot noi trebuie să rezolvăm problemele”, a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a punctat, de asemenea, că domeniul mediului trebuie să fie deasupra tuturor lucrurilor, că vorbim despre economie, sănătate sau energie.

“Nu se poate energie fără mediu, economie fără mediu, sănătate fără mediu. Din punctul meu de vedere, mediul ar trebui să fie deasupra tuturor lucrurilor. Dacă am avea grijă de tot ce înseamnă deșeurile pe care le producem și dacă le-am colecta selectiv și le-am reintroduce în sistem, dacă am avea grijă de apele și oceanele noastre, dacă apele uzate ar putea fi reintroduse în procesul tehnologic, atunci toate acestea ar avea un impact pozitiv, prin diminuarea efectelor de poluare”, a menționat șefa de la Mediu.

Institutul de Studii Liberale (ISL), în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, organizează vineri conferința internațională “Agenda Viitorului”.

Conferința are patru teme de dezbatere legate de fenomene care marchează în prezent societatea, precum migrația, revoluția digitală, modificările climatice și globalizarea.

“Agenda Viitorului” este un proiect multianual, în care peste 100 de experți la nivel național și internațional din diferite domenii profesionale, printre care decidenți politici, academicieni, oameni de afaceri și reprezentanți ai ONG-urilor, vor avea contribuții importante în găsirea unor noi strategii și axe de dezvoltare privind viitorul României. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/ministrul-mediului-cauza-principala-a-schimbarilor-climatice-nu-este-natura-ci-suntem-noi-52320.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/ministrul-mediului-cauza-principala-a-schimbarilor-climatice-nu-este-natura-ci-suntem-noi-52320-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv