Turcia va organiza, anul viitor, o licitație pentru construcția unui canal navigabil cu o lungime de 45 de kilometri care va fi paralel cu strâmtoarea Bosfor, a declarat joi președintele turc Tayyip Erdogan, chiar dacă Guvernul de la Ankara a înghețat noile investiții pentru a ține sub control cheltuielile, transmite Reuters.

Acest proiect, anunțat prima dată în 2011 când președintele Recep Tayyip Erdogan era premier, este de departe cel mai complex proiect avut în vedere pentru orașul Istanbul. Autoritățile susțin că acest canal navigabil va reduce presiunile asupra strâmtorii Bosfor care împarte în două Istanbulul și este una din cele mai aglomerate linii de navigație din lume.

“Proiectul Kanal Istanbul a fost amânat prea mult. Vom organiza o licitație în 2019 și vom demara procesul”, a declarat Erdogan la o reuniune a partidului său AK în Ankara.

La începutul acestui an, același Erdogan declara că Guvernul său nu va lansa noi investiții, ceea a pus sub semnul întrebării acest proiect de 16 miliarde dolari.

Canalul ar urma să înceapă în districtul Kucukcekmece de lângă Marea Marmara, unde există deja un lac interior, se va îndrepta spre rezervorul Sazlidere după care se va termina la Marea Neagră, la nord de localitatea Durusu.

Cu o adâncime de 25 de metri și o lățime de 400 de metri, noul canal ar urma să fie integrat cu noi porturi și centre logistice urmând a include și trei tuneluri subterane pentru autovehicule. De asemenea, noul canal ar urma să treacă pe lângă viitorul aeroport internațional din Istanabul, care potrivit autorităților ar urma să fie cel mai mare aeroport din lume.

Autoritățile turce susțin că noul canal ar urma să fie tranzitat de 160 de nave pe zi, oferind o alternativă pentru traficul navelor, în special tancurilor petroliere, care în prezent trebuie să aștepte înaintea de a putea tranzita prin strâmtoarea Bosfor.

Președintele Erdogan și-a anunțat intenția de a construi o “Nouă Turcie”, cu infrastructură modernă, până în anul 2023, când se aniversează 100 de ani de la fondarea statului modern turc de către Mustafa Kemal Ataturk. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/turcia-va-organiza-in-2019-o-licitatie-pentru-constructia-unui-canal-intre-marea-neagra-si-marea-marmara-52307.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/turcia-va-organiza-in-2019-o-licitatie-pentru-constructia-unui-canal-intre-marea-neagra-si-marea-marmara-52307-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv