Bursele asiatice au căzut joi, după ce autoritățile canadiene au arestat un executiv de rang înalt al Huawei, gigantul tehnologic chinez, în vederea extrădării în Statele Unite, alimentând temerile legate de o escaladare a tensiunilor dintre cele două superputeri.

Informația a venit pe fondul negocierilor dintre Washington și Beijing pentru detensionarea conflictului comercial, de unde îngrijorări legate de evoluția ratelor dobânzilor în SUA și apariția altor riscuri pentru creșterea globală.

Temerile au atins și piețele europene, unde, la ora transmisiei știrii, toți indicii majori sunt pe roșu.

Indicele japonez Nikkei a scazut cu 1,91%, la cel mai scazut nivel din 30 octombrie, indicele Asia-Pacific al MSCI a pierdut 2 procente, Hong Kong Hang Seng a scăzut cu 2,47%, în timp ce acțiunile din Shanghai au scăzut cu 1,7%.

În Europa indicii londnezi FTSE 100 și FTSE 250 au scăzut cu 2,10%, respectiv 1,94%, urmați de AEX ân Amsterdam, cu 2,15%, CAC 40 la Paris, cu un minus de 2,13%, Dax din Frankfurt cu 2,32% și IBEX din Madrid cu 1,77%. Indicele pan-european Euro Stoxx 50 scade cu 2,03%.

Statele Unite au recomandat aliaților să nu folosească produse Huawei, din motive de securitate. Pe acest fond, după scurtul moment de optimism după discuțiile din week-end între SUA și China, este de așteptat o escaladare a tensiunilor între cele două state.

Acțiunile celui de-al doilea producător de echipamente de telecomunicații din China, ZTE Corp, au scăzut cu 9,1% în Hong Kong și 6,5% in Shenzhen.

Prețul petrolului a scăzut înaintea unei întâlniri a OPEC, care va decide să reducă oferta, acțiune menită să limiteze scăderea de prețuri resimțită din octombrie, cu 30%. Petrolul Brent se comercializa cu 59.77 dolari/baril la ora transmiterii știrii, în scădere cu 2,91%, iar țițeiul american cu 51,30 dolari/baril, ân scădere cu 3,01%.

Aurul a scăzut cu 0,3%, la 1.235 dolari uncia, iar gazele natuale cu 0,78%, la 4,43 dolari/MMBtu.

Autoritățile canadiene au arestat-o în Vancouver pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei Huawei, aceasta urmând să fie extrădată în Statele Unite, au transmis reprezentanții Departamentului de Justiție din Canada. Motivul arestului este încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei chineze, Ren Zhengfei, a fost arestată în data de 1 decembrie. Prima audiere în acest caz este programată pentru vineri.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/pietele-bursiere-si-de-marfuri-resimt-arestarea-directorului-financiar-al-huawei-in-canada-1-52305.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/pietele-bursiere-si-de-marfuri-resimt-arestarea-directorului-financiar-al-huawei-in-canada-1-52305-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv