Președintele american Donald Trump riscă să fie obligat să ofere documente financiare pe care până acum a refuzat să le comunice, în cadrul unei anchete pentru corupție care vizează încasări primite de hotelul său din Washington de la oficiali străini, relatează AFP.

Procurorii din Washington și din statul vecin Maryland vor trimite în curând citații către 13 entități private având legături cu miliardarul american, printre care trustul său și managementul Hotelurilor Trump, pentru a obține aceste documente, au transmis marți serviciile lor.

Ei vor trimite de asemenea citații și către cinci entități publice, printre care și Trezoreria, care dispune de toate declarațiile fiscale, și către 18 firme concurente ale Hotelului Trump, la o zi după decizia unui judecător care a autorizat aceste solicitări.

Cei doi procurori, Karl Racine și Brian Frosh, îl acuză pe președintele Trump că a primit fonduri de la guverne străine, ceea ce înseamnă o încălcare a Constituției americane.

“Clauza privind plățile” interzice oricărei persoane care ocupă o funcție publică “să accepte cadouri, plăți, funcții sau orice fel de titlu de la vreun rege, prinț sau stat străin” fără acordul Congresului.

Conform plângerii, președintele Trump este vinovat de conflict de interese, pentru că nu s-a distanțat suficient de grupul său economic.

După instalarea sa la Casa Albă în ianuarie 2017, magnatul imobiliar le-a transferat fiilor săi gestionarea afacerilor sale, dar și-a păstrat toate acțiunile la Trump Organization.

Dornice să intre în grațiile lui Trump, delegații străine privilegiază Trump International Hotel, situat în apropiere de Casa Albă, denunță procurorii, care văd în asta o concurență neloială pentru celelalte hoteluri din capitala americană.

Conform mass-media americane, de la alegerea lui Donald Trump în 2016, hotelul său a găzduit evenimente organizate de ambasadele Kuweitului, Bahrainului și Filipinelor. Hotelul ar fi primit de asemenea numeroși demnitari saudiți.

Departamentul de Justiție a încercat să claseze plângerea, susținând că respectiva clauză urmărește să îi împiedice pe funcționarii publici să primească mită, nu să facă afaceri.

În afară de acest dosar, președintele Trump este vizat de o plângere a statului New York pentru deturnare de fonduri în cadrul fundației sale și de plângerile a două femei cu care el ar fi avut legături.

El este de asemenea vizat de ancheta extrem de complexă privind suspiciunile în legătură cu o înțelegere între Rusia și echipa sa campanie în 2016. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/sua-justitia-solicita-documente-privind-hotelul-trump-52287.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/sua-justitia-solicita-documente-privind-hotelul-trump-52287-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv