Procurorul general al orașului Istanbul a emis mandate pentru arestarea unui consilier de top al liderului de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, și a șefului adjunct al informațiilor externe de la Riad sub suspiciunea de a fi planificat uciderea jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi, au anunțat doi oficiali turci miercuri, informează Reuters și France Presse.

Biroul procurorului a concluzionat că există “o puternică suspiciune” că Saud al-Qahtani și generalul Ahmed al-Asiri, care au fost îndepărtați din funcțiile lor în octombrie, au fost printre cei care au planificat crima ce a avut loc la 2 octombrie în consulatul saudit din Istanbul.

“Acțiunea procurorului de a emite mandate de arestare pe numele lui Asiri și Qahtani reflectă opinia că autoritățile saudite nu vor lua măsuri oficiale împotriva acestor indivizi”, a declarat un oficial turc.

Măsura intervine de asemenea la o zi după ce mai mulți senatori americani s-au declarat mult mai siguri că prințul moștenitor este responsabil pentru uciderea lui Khashoggi după ce au primit informații de la CIA în legătură cu această chestiune.

Exprimând unele dintre cele mai puternice acuzații de până acum, atât senatori republicani cât și democrați au declarat că ei încă vor să adopte o legislație pentru a trimite un mesaj Arabiei Saudite că Statele Unite condamnă moartea lui Khashoggi, un cronicar al cotidianului Washington Post.

Dar președintele Donald Trump și unii dintre colegii săi republicani au argumentat că Washingtonul nu ar trebui să ia măsuri ce ar risca relația sa cu Riadul, care este văzut ca o contragreutate importantă în fața Iranului în Orientul Mijlociu.

“Comunitatea internațională pare să se îndoiască de angajamentul Arabiei Saudite de a judeca această crimă sălbatică. Prin extrădarea tuturor suspecților în Turcia, unde Jamal Khashoggi a fost ucis și dezmembrat, autoritățile saudite ar putea răspunde aceste preocupări”, a declarat oficialul turc.

Khashoggi a fost ucis după ce a intrat în consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ordinul pentru uciderea lui Khashoggi a venit de la cel mai înalt nivel al guvernului saudit, dar probabil nu regele Salman, aruncând lumina reflectoarelor pe moștenitorul regelui Salman și liderul de facto, prințul Mohammed.

Arabia Saudită a declarat că prințul nu știa nimic despre crimă. După ce a oferit numeroase explicații contradictorii, Riadul a afirmat mai târziu că Khashoggi a fost ucis și corpul său dezmembrat în timp ce negocierile pentru a-l convinge să se întoarcă în Arabia Saudită au eșuat. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/procurorul-general-din-istanbul-cere-arestarea-a-doi-oficiali-sauditi-pentru-uciderea-lui-khashoggi-52288.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/procurorul-general-din-istanbul-cere-arestarea-a-doi-oficiali-sauditi-pentru-uciderea-lui-khashoggi-52288-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv