România a învins Cehia cu 31-28 în primul meci la Campionatul European din Franța, într-un meci din Grupa D. După prima zi, tricolorele sunt pe locul 1. Ele și-au luat ți revanșa după eșecul de anul trecut de la Mondiale.

De Ziua Națională, tricolorele au promis că vor încerca să ofere un cadou tuturor românilor și să învingă Cehia la debutul Campionatului European. În subsidiar, Neagu și Compania nu au uitat durerea pe care au simțit-o după meciul de anul trecut cu Cehia, în optimile de finală ale Campionatului Mondial, și au vrut răzbunare.

Fetele au pus mult patos încă de la intonarea celor două imnuri. „Îmi doresc o Românie mai bună!”, a spus-o direct Crina Pintea, în zilele premergătoare turneului final, cu trimite directă la starea de fapt de „acasă”. Iar pivotul naționalei a arătat de la bun început că este gata să-și facă partea ei de treabă pe parte sportivă. Crina a început la superlativ partida, reușind să domine jocul atât pe semicercul propriu, dar mai ales în terenul Cehiei.

Jucătoarele cheie, de la înălțime de la bun început

Pintea a început foartes sus partida ca nivel de joc, însă și celelalte jucătoare cheie ale României nominalizate de EHF pentru Euro 2018, Cristina Neagu și Yuliya Dumasnka. În principiu, fiecare a speculat la maximum paravanele din atac, respectiv blocajele din apărare. Neagu a avut tirul reglat de la bun început, singura problemă apărând la o aruncare de la 7 metri, când a tras în bară, la scorul de 4-1. Cu cinci padare realizate de Dumanska în primele 10 minute, naționala a reușit însă să facă rapid o diferență deja consistentă, 7-2.

Intervenția lui Nacevski

Pentru a avea o echipă cât mai proaspătă, Ambros Martin a efectuat câteva schimbări în echipă începând de prin minutul 15, dar avantajul a rămas în continuare unul liniștitor. Ba chiar s-a mărit spre finalul primei reprize, România profitând de o gafă a adversarei. Dragan Nacevski, șeful arbitrilor EHF și observator la meci, a avut o intervenție genială de pe margine. A sesizat că handbalista cehă Kamila Kordovska a intrat mai devreme cu 40 de secunde după o eliminare de 2 minute. De fapt, în teren trebuia să intre o altă colegă, Cehia fiind la vremea respectivă în dublă inferioritate. Astfel, în minutul 26, România a ajuns la o diferență de 7 goluri, scor 16-9, pe care a avut-o și în urmă cu un an la Mondiale, tot cu Cehia, în optimi.

„Povestea de anul trecut nu se va mai repeta”

„Povestea de anul trecut nu se va mai repeta”, a susținut Mădălina Zamfirescu înainte de meci. Ea nu a intrat în teren până la acel moment, dar a trăit meciul la fel de intens și de pe marginea terenului. La pauză, România a intrat cu un avantaj de șase goluri, 17-11, dar emoțiile nu au fost totuși risipite. Neagu, Buceschi și Pintea au format un trio letal în atac, marcând 14 goluri, în timp ce Dumanska a terminat repriza cu 53 la sută.

La revenirea de la cabine, România a rămas on fire, iar în minutul 37 a ajuns la un avantaj de nouă goluri, 22-13. După alte două minute, Cristina Neagu a marcat golul 200 în istoria Campionatelor Mondiale, performanță care a adus un plus de culoare jocului încântător al României. Au fost însă suficiente apoi 3-4 minute de relaxare, iar jocul s-a aprins precum un fulger. Cehia a ajuns la 19-23, obligându-l pe Ambros Martin să intervină și să liniștească puțin echipa. Un deja-vu?

Time-out-ul a avut darul de a mai tempera decăderea, ba chiar România a reușit să revină la o diferență de șase goluri, 26-20, după momente de sclipire ale Anetei Udrișitoiu, dar Cehia a venit tare ca moral din urmă și a echilibrat partida. Luzumova a însscris pentru 27-24 minutul 52, iar victoria atât de sigură după începutul părții secunde a început să fie contestată bine de tot de o adversară tot mai combativă.

Tensiunea a atins deja cote alarmante în minutul 57, când Cehia s-a apropiat la 26-28 și a tras milimetric pe lângă poarta goală. Șansa a ajutat însă România să ias dintr-o situație sufocantă. La faza imediat următoare, Crina Pintea a a obținut o aruncare de la 7 metri, iar Buceschi a dus scorul la 29-26, cu al 9-lea gol în meci. S-a respirat din nou ușor însă abia în minutul 59, după ce Luzumova a fost eliminată, iar Neagu a marcat pentru 31-28. Naționala de handbal a câștigat de Ziua Națională, iar cadoul pentru români a venit, chiar dacă și consumul a fost destul de mare.

România – Cehia 31-28 (17-11)

Dedu, Dumanska – portari; Udriștioiu 3, Geiger 1, Buceschi 9, Neagu 10, Perianu, Laslo, Ardean-Elisei, Pintea 5, Florică 1, Rațiu, Băcăoanu 1, Zamfirescu, Chiper 1, Dragut 2. Antrenor: Ambros Martin

Satrapova, Kudlackova – portari; Knedlikova 4, Kovarova 3, Rysankova, Mika 2, Kordovska 1, Luzumova 5, Mikulaskova, Sustkova 3, Adamkova 1, Marcikova, Setelnikova, Zachova, Jerabkova 4, Mala 5. Antrenor: Jan Basny

Departamentul Sport, [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/romania-a-debutat-cu-dreptul-la-campionatul-european-de-handbal-feminin-52243.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/romania-a-debutat-cu-dreptul-la-campionatul-european-de-handbal-feminin-52243-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv