Doar 11,6% dintre români consideră perioada cuprinsă între 2007 și până în prezent ca fiind cea mai bună, iar procentul este și mai mic pentru cea de pre-aderare la Uniunea Europeană, 1989 – 2007 (7,8%).

“Studiul arată puterea miturilor istorice și efectele selective ale memoriei sociale. Recenta moarte a Regelui Mihai de România probabil că l-a propulsat pe acesta în fruntea clasamentului. În plus, larga convergență a politicienilor și analiștilor spre imaginea acestuia ca simbol al neamului face deloc surprinzătoare alegerea respondenților. Mitul perioadei interbelice, a vârstei de aur a României, persistă și el, ajutat de faptul că niciunul dintre respondenți nu a trăit în acea perioadă, iar istoria populară este încă departe de a fi demontată sau modulată de istoria academică. Paradoxal, cele mai pozitive evenimente din ultimii 100 de ani sunt cele mai recente, deși perioadele mai mult sau mai puțin îndepărtate sunt considerate a fi cele mai bune din istorie. Este mai ușor să uiți problemele trecutului și să îți amintești doar de glorii reale sau imaginare în timp ce momentele recente sunt încă proaspete în memorie, atât cu valențele pozitive cât și cu cele negative. Un ultim paradox: comunismul nu a fost bun, dar un respondent din cinci îl nominalizează pe Ceaușescu ca figura pozitivă remarcantă a ultimului secol. Să fi fost oare comunismul o idee proastă, dar aplicată bine de naționalismul socialist al dictatorului care a condus România timp de un sfert de secol?”, comentează antropologul Radu Umbreș.

În clasamentul personalităților care au avut un impact pozitiv asupra vieții românilor din 1918 până în prezent, Regele Mihai este indicat într-o proporție covârșitoare (41,7%), însă este urmat de Nicolae Ceaușescu, cu peste o cincime dintre voturi (21%). În timp ce alte personalități au întrunit mai puțin de 10% dintre voturi (Iuliu Maniu – 9,7%, Corneliu Coposu – 5,1%, Gheorghe Gheorghiu Dej – 3,4%, Ion Iliescu – 1,8%), peste 11% dintre români au preferat să nu nominalizeze o anumită persoană.

rootstireaActualitate/Esential
  Doar 11,6% dintre români consideră perioada cuprinsă între 2007 și până în prezent ca fiind cea mai bună, iar procentul este și mai mic pentru cea de pre-aderare la Uniunea Europeană, 1989 - 2007 (7,8%). 'Studiul arată puterea miturilor istorice și efectele selective ale memoriei sociale. Recenta moarte a Regelui...

Preluat de la romania ntv