Un acord între Guvernul României și Federația Patronatelor Societățiilor din Construcții, care are scopul să susțină dezvoltarea sectorului construcțiilor în România, a fost aprobat joi, prin memorandum, în ședința solemnă a Executivului, desfășurată la Alba Iulia, potrivit unui comunicat de presă.

Sectorul construcțiilor va fi declarat sector prioritar, de importanță națională pentru economia românească, pentru următorii 10 ani, conform acestui memorandum citat în comunicatul de presă.

„Pentru sectorul construcții se va stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forța de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 euro”, au anunțat reprezentanții Executivului.

În plus, va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizațiilor patronale reprezentative, organizațiilor profesionale, instituțiilor de învățământ și specialiștii din domeniu.

„De asemenea, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru. În domeniul legislației, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată și se va perfecționa legislația privind achizițiile publice”, se mai scrie în comunicatul de presă citat.

O altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes național, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

În sprijinul finanțării sectorului de construcții se va înființa un Fond de garantare pentru construcții, cu participarea statului în procent de 80% și a firmelor de construcții cu 20%.

„Acordul a fost semnat la sfârșitul ședinței de premierul Viorica Dăncilă și președintele Federației Patronatelor Societățiilor din Construcții, Valentin Petrescu. Guvernul are în vedere măsuri pentru sprijinirea acestui domeniu, ținând seama de faptul că sectorul construcțiilor este prioritar pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare și că această activitate este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiții publice și private”, se subliniază în comunicatul de presă al Executivului.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/angajatii-din-constructii-vor-avea-un-salariu-minim-brut-de-3-000-de-lei-52207.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/angajatii-din-constructii-vor-avea-un-salariu-minim-brut-de-3-000-de-lei-52207-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv