Dacă acoperirea vaccinală rămâne redusă, decesele vor fi numeroase în timpul sezonului gripal, în special în cazul pacienților aflați la risc, spune președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, precizând că, în acest sezon au fost confirmate opt cazuri de gripă.

“Dacă acoperirea vaccinală rămâne redusă, decesele vor fi numeroase în timpul sezonului gripal, mai ales la categoriile aflate la risc. Eficacitatea vaccinului este variabilă, previne 60-70% din infecții la adulții cu vârste între 18-64 de ani de ani, iar protecția se instalează dupa 14 zile de la vaccinare”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

De asemenea, Rafila a mai precizat că cele mai potrivite luni pentru vaccinare sunt octombrie și noiembrie. Medicii mai spun că vaccinarea antigripală este esențială pentru pacienții încadrați în categoriile de risc.

 “Pacienții cu diabet zaharat au risc crescut de complicații datorate gripei, anual fiind înregistrate între 10.000–30.000 de decesele determinate de pneumonia asociată gripei. Rata de deces la diabetici crește cu 5–15% în timpul epidemiilor de gripă“, a declarat medicul Victoria Aramă.

Specialiștii spun că este important ca pacienții să se adreseze la medic, nu să se vindece singuri.

“Sezonul gripal a început în România. Gripa nu se tratează cu antibiotitice, ci cu antivirale numai la recomandarea medicului. Important este să se meargă la medic încă de la debutul bolii, acasă nu ne așteaptă nimic bun, doar complicații”, a declarat managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel.

Conform datelor oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică, la nivel național, până la data de 18 noiembrie 2018, au fost confirmate opt cazuri de gripă, iar numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 90.982.

Numărul este cu 13.8% mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (79.895 cazuri) și cu 8.7% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (83.680 cazuri).

În cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății au fost vaccinate peste 850.000 de persoane din grupele aflate la risc.

“În sezonul gripal trecut, 2017-2018, au fost raportate 1750 cazuri de gripă, de 2.3 ori mai multe față de sezonul precedent. S-a detectat circulația virusurilor gripale tip A (AH1N1 – 22,3%) și predominant tip B (66.4%), situație asemănătoare cu cea înregistrată la nivel european”, a declarat Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof.Dr. Matei Balș“, Daniela Pițigoi.

În România, în sezonul gripal 2017-2018, acoperirea vaccinală în populația generală a fost de 5,2%, iar la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani a fost de 16,3%.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/seful-societatii-de-microbiologie-avertizeaza-ca-daca-vaccinarea-ramane-redusa-decesele-din-cauza-gripei-vor-fi-numeroase-52192.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/seful-societatii-de-microbiologie-avertizeaza-ca-daca-vaccinarea-ramane-redusa-decesele-din-cauza-gripei-vor-fi-numeroase-52192-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv