O statuie ce o înfățișează pe Regina Maria va fi dezvelită, pe 12 decembrie, în orașul Ashford, din Marea Britanie, locul său de naștere, evenimentul având loc în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, informează Institutul Cultural Român.

“Statuia va reprezenta un reper cu valoare istorică, simbolică și estetică majoră pentru oraș, în contextul în care Regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fostă proprietate nobiliară din imediata apropiere a orașului”, se precizează într-un comunicat al ICR.

Ceremonia de dezvelire a statuii va avea loc pe 12 decembrie, de la ora 12,00, la eveniment urmând să participe, alături de președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, reprezentanți ai Ambasadei României la Londra, precum și ai Caselor Regale ale Marii Britanii și României, Gerry Clarkson CBE, președintele Consiliului Local Ashford, oficialități de rang înalt din România și Marea Britanie.

Opera este realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universității Naționale de Arte București, cel care a câștigat concursul organizat de ICR în vara acestui an.

Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a declarat că, în contextul acestui proiect, atât în Ashford, cât și în comitatul Kent se va desfășura un program educațional, care atrage atenția asupra personalității Reginei Maria.

“Este o operă excepțional executată de sculptorul Valentin Duicu, un artist tânăr, dar cu o activitate bogată în realizarea de monumente dedicate unor personalități reprezentative pentru cultura românească. În contextul acestui important proiect, atât în Ashford, cât și în întreg comitatul Kent, se va desfășura, în școli și licee, un susținut program educațional coordonat, la inițiativa ICR, de către istoricul britanic Michael Paterson. Demersul urmărește să atragă, o dată în plus, atenția publicului asupra personalității și descendenței Reginei Maria a României”, a spus Liliana Țuroiu, citată în comunicat.

Sculptorul Valentin Duicu a mărturisit că pentru realizarea acestei statui s-a documentat foarte mult și a fost impresionat de câteva cuvinte pe care le-a scris Regina Maria în jurnal.

“De obicei caut să fiu și atras de personaj, atunci când mă implic în realizarea unei lucrări, ca să-l simt, ca un actor care intră în pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel și în cazul acestei statui. Știm cu toții cine este Regina Maria, dar pentru lucrarea mea m-am documentat și mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal, în care spunea că mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoasă și i se potrivește perfect, dar, ca și coroana, este foarte grea. Însă, scria Regina Maria: ‘Pentru poporul meu, care mă știe dârză și ambițioasă, le voi purta, pentru că nu vreau să-l dezamăgesc'”, a menționat sculptorul.

Potrivit ICR, statuia este realizată din bronz, are înălțimea de 2,2 metri și va fi amplasată în Elwick Square, spațiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice și a Parcului Victoria, principala zonă verde a orașului, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria.

“Grație poziției centrale în care va fi amplasată, statuia promite să devină, în timp, unul dintre reperele orașului Ashford, o localitate dinamică și în curs de expansiune”, a precizat ICR.

Amplasarea statuii este o inițiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul Guvernului României, prin Programul Centenar, și în parteneriat cu Consiliul Local Ashford.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/o-statuie-a-reginei-maria-amplasata-la-ashford-in-marea-britanie-52195.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/o-statuie-a-reginei-maria-amplasata-la-ashford-in-marea-britanie-52195-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv