Autoritatea arheologică israeliană a prezentat miercuri, la Ierusalim, o mască din piatră cu o vechime de circa 9.000 de ani, datând dintr-o perioadă când se dezvoltă cultul strămoșilor, iar oamenii trec la modul de viață sedentar, potrivit AFP.

Autoritățile israeliene nu au dezvăluit detalii despre circumstanțele descoperirii, care ar fi avut loc, potrivit oficialilor, acum câteva luni. Masca provine din vecinătatea așezării israeliene Pnei Hever din Cisiordania.

Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat de Israel de mai bine de 50 de ani. Disputele între israelieni și palestinieni asupra proprietății descoperirilor arheologice reprezintă unul dintre aspectele mai vechiului conflict teritorial.

Masca, datând de la începutul Neoliticului (Noua Epocă de Piatră), a fost descoperită de un trecător, a precizat un arheolog din cadrul Autorității, Ronit Lupu. Autoritățile israeliene au fost informate la începutul anul 2018 de existența acestei măști și au făcut demersuri pentru a intra în posesia acesteia, a spus experta.

Masca, sculptată într-o piatră calcaroasă în nuanțe roșiatice și galbene, prelucrată și șlefuită cu migală, “este confecționată într-un stil foarte naturalist, după cum se poate observa în regiunea obrajilor, nasul fiind redat perfect”, a precizat Ronit Lupu. Au fost făcute orificii pentru ochi, iar în regiunea gurii sunt vizibili dinți.

“Este o mască rară, o alta similară a fost descoperită acum 35 de ani (…) Dar ceea ce este ieșit din comun este că știm de unde provine, îi cunoaștem contextul arheologic”, a precizat arheologul.

Există deja circa 15 măști din aceeași epocă care provin tot din regiunea dealurilor și deșertului Iudeeii, cele mai multe fiind împrăștiate în colecții private din diferite colțuri ale lumii. Doar două dintre acestea au un context arheologic clar identificat.

Uneltele din silex descoperite în situl de unde provine masca au permis datarea acesteia ca având o vechime de circa 9.000 de ani, la începutul “revoluției agricole”, când oamenii au încetat să mai trăiască de pe urma vânătorii și strângerea recoltelor și devin sedentari, practică agricultura și domesticesc animale.

Masca este prevăzută cu găuri pe părțile laterale, în partea superioară și în cea inferioară, poate pentru a putea fi purtată de o persoană, dar cel mai probabil pentru a fi expusă pe un stâlp, spre exemplu, spune arheologul.

“Credem că masca evidențiază lumea spirituală a oamenilor din Neolitic”, spune aceasta.

În această perioadă se dezvoltă în mod spectaculos ritualurile spirituale și ancestrale, atestate de descoperirea figurinelor cu formă umană, craniilor acoperite cu ipsos, măști din piatră, spune Omry Barzilai, un cercetător citat în comunicatul Autorității.

Intervievată de AFP, Ronit Lupu nu a dezvăluit identitatea găsitorului măștii sau condițiile în care Autoritatea arheologică a intrat în posesia acesteia.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/arheologii-israelieni-au-prezentat-o-masca-din-piatra-cu-o-vechime-de-9-000-de-ani-52194.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/arheologii-israelieni-au-prezentat-o-masca-din-piatra-cu-o-vechime-de-9-000-de-ani-52194-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv