Autoritățile sanitare din Statele Unite au recomandat marți americanilor să nu consume salată verde până la o notificare ulterioară, solicitând persoanelor fizice, restaurantelor și magazinelor să arunce acest aliment suspectat că ar fi provocat o nouă epidemie de infecție cu bacteria Escherichia coli (E. coli), relatează miercuri AFP.

În total, 32 de persoane din unsprezece state americane au fost afectate de această epidemie ale cărei simptome au fost constatate între 8 și 31 octombrie. Treisprezece dintre ele au fost spitalizate, a precizat agenția federală Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Două provincii din Canada, Ontario și Quebec, sunt, de asemenea, afectate de epidemie. “18 cazuri de infecții cu E. coli au făcut obiectul unei anchete”, marți, trei în Ontario și cincisprezece în Quebec, au indicat autoritățile sanitare canadiene într-un comunicat separat.

Aceste persoane au fost contaminate la mijlocul lunii octombrie și la începutul lunii noiembrie. “În prezent, nu există nicio dovadă care să sugereze că locuitorii din alte zone ale Canadei sunt afectați de acest focar”, au adăugat autoritățile.

Deși nu a fost înregistrat niciun deces în acest stadiu al epidemiei, nici în Statele Unite, nici în Canada, printr-o decizie rară autoritățile americane au solicitat “consumatorilor americani să nu mănânce salată și distribuitorilor precum și restaurantelor să nu servească sau să vândă salată până când nu vor fi disponibile mai multe informații despre această epidemie”.

CDC precizează că acest tip de E. coli este diferit de cel care a provocat decesul a cinci persoane în primăvară în Statele Unite.

Autoritățile americane și canadiene estimează însă că tulpina acestei noi epidemii este aceeași cu cea din decembrie 2017. Acest lucru ”sugerează că ar putea exista o sursă recurentă de contaminare”, au subliniat autoritățile canadiene.

Recomandările de marți se aplică ”tuturor tipurilor și diferitelor forme de utilizare ale salatei verzi”.

De asemenea, frigiderele și suprafețele care au intrat în contact cu salata contaminată trebuie să fie dezinfectate.

E. coli este o bacterie care trăiește în mod natural în intestinele bovinelor, păsărilor și a altor animale. Fructele și legumele proaspete care au intrat în contact cu excremente infectate de animale sunt o sursă frecventă de contaminare.

Contaminarea salatei poate avea loc în magazinele alimentare, în frigidere sau pe alte suprafețe prin contactul cu bacterii dăunătoare din carne, păsări de curte, pește sau fructe de mare crude.

Majoritatea tulpinilor de E. coli nu sunt periculoase pentru oameni, însă unele tipuri pot provoca insuficiență renală, cu efecte fatale.

Simptomele cele mai frecvente ale infecției cu E. coli includ: greață, vărsături, cefalee, febră ușoară, crampe severe la nivelul stomacului sau diaree sanguinolentă.

Epidemia care a avut loc între începutul lunii aprilie și sfârșitul lunii iunie în treizeci de state americane a fost cea mai puternică din Statele Unite de la cea din 2006 care a vizat spanacul. Aceasta s-a încheiat fără ca investigatorii să poată face conexiunea cu un anumit producător, intermediar sau distribuitor.

Salata verde, cultivată în principal în California și în Arizona, reprezintă aproximativ 30% din salatele consumate în Statele Unite. În Arizona, producția sa crește în medie cu 7% în fiecare an ca răspuns la cererea consumatorilor, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.

În medie, un american consumă aproximativ șase kilograme de salată verde pe an, potrivit Universității din Kentucky. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/salata-verde-cu-bacterii-52085.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/salata-verde-cu-bacterii-52085-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv