Mai mulți foști membri ai Guvernului, care au colaborat de-a lungul anilor cu Mihnea Constantinescu, au transmis, duminică pe Facebook, mesaje de condoleanțe după decesul fostului diplomat, subliniind rolul esențial pe care acesta l-a avut în politica externă.

Aceasta a adăugat că mii de diplomați au beneficiat de experiența și profesionalismului lui Mihnea Constantinescu, iar diplomația română a rămas “de astăzi mai săracă”, după moartea fostului ambasador.

“Asemeni mie, sunt mii de diplomați, mai tineri sau mai puțin tineri, care au beneficiat de profesionalismul, expertiza, experiența și seriozitatea lui Mihnea Constantinescu, a extraordinarului ambasador Mihnea Constantinescu. Diplomația românească a rămas de astăzi mai săracă! Mulțumesc Mihnea pentru toate sfaturile din acești ani! Și mulțumesc că în 2003, când am revenit acasă (urmare a discuțiilor cu tine începute în acea frumoasă zi de noiembrie 2001, la Yale Law School) m-ai sfătuit și m-ai ajutat să fac parte din echipa MAE! Să te odihnești în pace! Dumnezeu să te aibă în pază, Mihnea! Condoleanțe familiei!”, a conchis Ana Birchall.

Și fostul ministru al Justiției, actualul senator PSD Robert Cazanciuc a spus despre Mihnea Constantinescu că era acel tip de diplomat care mereu găsea o soluție.

“Rămas bun, dragă mc! Astăzi ne-a părăsit unul dintre ultimii oameni de stat ai acestei țări! Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost unul dintre acei diplomati care întodeauna găsea o soluție, cu tact și înțelepciune! Am pierdut nu doar un bun prieten, ci și un reper de echilibru pentru un aparat de stat cu tot mai putini oameni preocupați de binele general!”, a scris, duminică pe rețeaua de socializare, Robert Cazanciuc.

La rândul său, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a afirmat despre Mihnea Constantinescu că a fost un domn, un om cu o mare inteligență și delicatețe.

“Straniu contratimp. Neștiind că Mihnea Constantinescu a fost învins chiar ieri noapte de maladia gravă care l-a încercat, am continuat să mă rog azi, la biserică, pentru ca Dumnezeu să-l ajute. Poate că nu e un contratimp, ci o lucrare continuă, căci viața continuă, în altă dimensiune, incalculabilă cu mijloacele noastre. Acest om a fost un domn, o personalitate de o mare inteligență și delicatețe, un diplomat care a lucrat, mereu discret, pentru ancorarea noastră în Occident”, a scris Teodor Banconschi, pe Facebook.

Acesta a precizat că fostul ambasador a fost unul dintre prietenii și săi în MAE și știe că Mihnea Constantinescu a prețuit căldura prieteniei sale.

“A fost unul dintre prietenii mei în MAE. Știa să aprecieze cultura, și-ar fi dorit o Românie în care meritul e recunoscut fără eforturi, o țară mai bună, condusă de oameni deștepți și patrioți. Știu că a prețuit căldura prieteniei mele și m-am bucurat, de-a lungul anilor, de distincția sa competentă, calmă, plină de bun simț. La urările de sănătate pe care i le-am scris acum ceva timp, când părea să se restabilească, mi-a răspuns: ”Mulțumesc frumos! Mai e de lucru, dar cu ajutor de Sus… Vă transmit gândurile cele mai bune, cu drag.” Dumnezeu să-l odihnească!”, a conchis Bachonshi.

Fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc consideră că Mihnea Constantinescu a fost “o minte sclipitoare”, reprezentând într-un mod nobil interesele României.

“Lumea mea și a celor ce l-au cunoscut pe Mihnea Constantinescu e mai săracă de azi. O minte sclipitoare, un devotat al intereselor statului român în cel mai nobil sens, dar și un om de o bunătate și finețe cum aproape nu se mai întâlnesc. Ambasadorul Mihnea Constantinescu s-a stins azi noapte, după o lungă luptă cu o boală nemiloasă. Dacă mă aude, să știe încă o dată cât de mult a însemnat pentru cei care am început împreună la Externe. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a fost mesajul lui Mihnea Motoc, duminică pe Facebook.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a precizat că a primit cu mare tristețe vestea trecerii în neființă a lui Mihnea Constantinescu.

“Am primit, cu tristețe, vestea că Mihnea Constantinescu a părăsit această lume. Mihnea Constantinescu a fost un profesionist desăvârșit, un mare diplomat și un om de o calitate umană excepțională. Am colaborat foarte bine la guvern. Că vicepremier pentru securitate națională, dar și că prim-ministru interimar, am beneficiat de expertiza lui Mihnea Costatinescu în materie de politică externă. Deplâng trecerea să în neființă, o mare pierdere pentru noi toți. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris, duminică pe rețeaua de socializare, Gabriel Oprea.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu mărturisește că de fiecare dată când îi cerea ajutorul lui Mihnea Constantinescu, acesta nu refuza niciodată.

“De fiecare dată când i-am cerut ajutorul, Mihnea era acolo. Eram numită director de cabinet al ministrului Transporturilor, după ce îmi încheiasem mandatul de purtător de cuvânt în guvernul Radu Vasile. Una era să fii purtător de cuvânt, alta director de cabinet. <Am apelat la Mihnea. Ne-am văzut la Ministerul de Externe, unde era director de cabinet al ministrului. Mi-a oferit un material clar, concis unde era descris in detaliu ce are de făcut un director de cabinet>. Apoi am făcut interviul despre presă, despre cum trebuie să fie un purtător de cuvânt, despre el si prezența lui alături de politic. Mi-a spus <…sunt diplomat și nu am voie să fac politică>”, a relatat Adriana Săftoiu, pe Facebook.

Ea a amintit despre un episod relatat de presă în anul 2007, o declarație a fostului diplomat despre adoptarea Declarației de independență de la Chișinău, în care Mihnea Constantinescu povestea că atunci când a prezentat, în numele Guvernului, recunoașterea Republicii Moldova, simțea că “trece istoria prin vocea” sa.

“L-am întrebat care a fost momentul de care își amintește cu placere. MC: Există ceva care mi-a rămas undeva la suflet, un moment istoric, acela de a prezenta la radio în numele Guvernului recunoașterea Republicii Moldova, în august 1991. A fost imediat după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de independență. Am prezentat poziția asta și simțeam că trece istoria prin vocea mea. E ceva, nu?” (Vocile puterii, 2007). Da, Mihnea, istoria a trecut de multe ori, în ultimii 30 de ani, <prin vocea ta>”, a completat Săftoiu, pe rețeaua de socializare.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat duminică, la un post de televiziune, că fostul diplomat Mihnea Constantinescu a murit sâmbătă noaptea, în străinătate.

Mihnea Constantinescu avea 56 de ani și a fost, pe rând, asistent personal al premierului Petre Roman, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtător de cuvânt al Guvernului (1991-1992), director de cabinet al premierului Nicolae Văcăroiu, ministru de stat pentru reforma economică în același guvern Văcăroiu.

A fost apoi director de cabinet si consilier al ministrului de externe de atunci Mircea Geoană (1996-1998).

Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase (2004) și apoi director de cabinet al premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008), dată după care îndeplinește funcția de ambasador cu însărcinari speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În mai 2012, Mihnea Constantinescu a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/mesajele-de-condoleante-ale-fostilor-membri-ai-guvernului-dupa-decesul-lui-mihnea-constantinescu-52048.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/mesajele-de-condoleante-ale-fostilor-membri-ai-guvernului-dupa-decesul-lui-mihnea-constantinescu-52048-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv