În Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale, al American Psychiatric Association, o personalitate psihopată este definită ca având un emfatic, grandios simț al sinelui și o abilitate spre a manipula oamenii, cu toate că un diagnostic nu este atât de simplu de stabilit, scrie Business Insider.

Lucrul pe care psihopații tind să îl aibă în comun este cariera pe care o urmează. Este foarte probabil ca mulți dintre aceștia să se afle în poziții de conducere “din cauza”, pe de o parte, “datorită”, pe de altă parte, cruzimii, carismei și lipsei de frică.

Sunt foarte pricepuți să ia decizii rapide, dar nu atât de buni în profesii precum asistență medicală sau terapie, care implică empatie.

Psihologul și scriitorul britanic Kevin Dutton, specializat în sudiul psihopatiei, spune că “psihopații funcționali își folosesc personalitățile detașate, ferme și carismatice pentru a reuși în societatea de masă”. Acesta a realizat în cadrul cărții sale “The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success” o listă a tipurilor de meserii care atrag cei mai mulți psihopați. Topul celor 10 cariere alese de psihopați este întocmit în ordinea popularității.

 

Pe locul 10 se află funcționarii publici. Ce a atras foarte tare atenția a fost că în 2014 oficialii din guvernul britanic au luat în calcul recrutarea de psihopați tocmai pentru “a păstra ordinea”, deoarece sunt “foarte buni în momente de criză” și “nu au sentimente pentru alții, nici cod moral și tind să fie foarte inteligenți și plini de logică”.

Funcționarii publici sunt surclasați de bucătari, pentru că în bucătărie guvernează haosul, iar psihopații fac față cu brio acestuia. Mulți care suferă de această tulburare mintală nu sunt predispuși în a-i răni pe alții, deci cuțitele nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru ceilalți.

Veteranul FBI Joe Navarro a explicat că unele dintre motivele pentru care o carieră clerică ar fi vânată de persoanele psihopate ar fi că organizațiile religioase au nevoie de oameni care să-și poată exploata semenii, astfel că locul opt este ocupat de cariere în cadrul instituțiilor religioase.

Pe locul șapte se află polițiștii. Lucrătorii în poliție sunt supuși unor situații de criză intense și periculoase, iar calmul psihopaților îi califică pe aceștia pentru un job în cadrul forțelor de ordine.

Unele dintre punctele forte ale unui jurnalist sunt șarmul, concentrarea, înțelegerea și ferocitatea, în special când deadline-urile se apropie sau când trebuie să obțină informații. Dar acestea sunt și atribute ale psihopaților, ceea ce clasează meseria de jurnalist pe locul șase în acest top.

Chirurgia, încă un domeniu preferat de psihopați, ocupă locul cinci. Fără să ne gândim la un apetit pentru sadism, calmitatea, precizia și rezistența la stres de care dau dovadă aceștia și faptul că medicii chirurgi trebuie să ia zilnic decizii rapide și dificile face ca cei cu această tulburare să se priceapă în meserie.

Cu toții am interacționat la un moment dat cu agenți de vânzări. Ei ocupă locul 4 în acest top, date fiind inabilitatea psihopaților de a lucra în echipă, dar și dorința de a câștiga din ce în ce mai mulți bani cu ajutorul abilităților proprii, promovarea personală lipsită de jenă sau abilitatea de a fura și a înșela.

Personalitățile media se află pe locul trei. Într-un job care necesită o mare atenție a publicului, psihopații, cu narcisismul lor caracteristic, sunt infiltrați destul de bine. În plus, pentru a lucra în mass-media e nevoie de asemenea de calm în fața presiunii.

În “Confessions of a Sociopath: A Life Spent Hiding In Plain Sight”, autoarea M.E. Thomas, autoproclamată sociopat, susține că fiind având această tulburare a ajutat-o să fie un avocat mai bun. Trăsăturile psihopatice cum ar fi încrederea de sine ridicată, sângele rece și șarmul ar putea fi la îndemâna avocaților, ceea ce face avocatura al doilea domeniu cu cei mai mulți psihopați.

În sfârșit, locul unu este ocupat de directorii executivi ai marilor companii. Aici, tacticitatea în fața haosului reprezintă unul dintre atributele care îi califică pe psihopați pentru aceste funcții. Uneori, aceștia creează dezastru în rândul competitorilor doar pentru a părea pe poziții când ceilalți, competiția, se zbat să iasă din situații problematice.

rootstireaActualitate/Esential
În Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale, al American Psychiatric Association, o personalitate psihopată este definită ca având un emfatic, grandios simț al sinelui și o abilitate spre a manipula oamenii, cu toate că un diagnostic nu este atât de simplu de stabilit, scrie Business Insider.Lucrul pe...

Preluat de la romania ntv