Guvernul spaniol și-a anunțat marți intenția de a propune interzicerea vânzării de autovehicule cu motoare pe benzină și motorină începând din anul 2040, în cadrul unei viitoare legi cu privire la tranziția energetică care vizează ‘decarbonizarea’ economiei până în 2050, transmite AFP.

Guvernul condus de Pedro Sanchez, constituit în urmă cu cinci luni, intenționează să interzică “începând din 2040, înmatricularea și vânzarea în Spania a vehiculelor aflate la originea emisiilor directe de CO2”, precum autoturismele diesel și pe bază de benzină, se arată într-o variantă de lucru a unui proiect legislativ cu privire la schimbările climatice pe care Guvernul speră să îl prezinte Parlamentului de la Madrid până la finele anului.

Acest proiect constituie o etapă importantă spre ‘decarbonizarea’ economiei spaniole până în 2050, un obiectiv care presupune un parc auto mai puțin poluant, grație construirii de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice. De asemenea, orașele cu o populație mai mare de 50.000 de locuitori vor trebui să pună la punct “zone cu emisii reduse” înainte de 2023, precum centrul orașelor Madrid și Barcelona, unde circulația automobilelor este limitată.

“În 2050, sistemul electric ar urma să se bazeze exclusiv pe surse de energii regenerabile”, subliniază de asemenea Ministerul spaniol al Tranziției Ecologice, care vrea să pună capăt subvențiilor acordate combustibililor fosili. Pentru a putea atinge acest obiectiv, “începând de la intrarea în vigoare a legii, nu va mai fi eliberată nicio autorizație de activități de explorare, nicio licență de exploatare de hidrocarburi pe teritoriul național, inclusiv teritoriul maritim”, explică Ministerul spaniol al Tranziției Ecologice. De asemenea, vor fi interzise acordarea de subvenții care favorizează consumul de energii fosile.

Acest proiect al Guvernului Pedro Sanchez vine la aproximativ un an după ce Franța și Marea Britanie au anunțat măsuri similare. Însă pentru a fi aprobat, proiectul legislativ are nevoie de aprobarea Parlamentului de la Madrid, iar premierul Pedro Sanchez nu controlează decât un sfert din locurile din legislativ.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/spania-vrea-sa-interzica-vanzarea-de-autovehicule-cu-motoare-pe-benzina-si-motorina-51972.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/spania-vrea-sa-interzica-vanzarea-de-autovehicule-cu-motoare-pe-benzina-si-motorina-51972-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv