Interceptarea unei aeronave americane de recunoaștere, în zona internațională a Mării Negre, este o atitudine „cel puțin bizară” din partea Federației Ruse, a declarat, vineri, la Baza Aeriană ”Mihail Kogălniceanu”, ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Prezent la Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu”, într-o vizită făcută alături de omologul său canadian, Harjit Singh Sajjan, ministrul român al Apărării a apreciat că astfel de incidente ca cel de luni, când Rusia a trimis un avion de vânătoare pentru interceptarea unei aeronave americane de recunoaștere, constituie o provocare din partea Federației Ruse.

„Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat și a fost o atitudine cel puțin bizară din partea Federației Ruse. A fost o provocare evidentă și noi credem că astfel de acțiuni nu își au locul în astfel de situații pentru că sunt provocări care pot avea urmări neplăcute, se pot întâmpla accidente și nimeni nu își dorește un astfel de lucru. (…) Știm cu toții că au mai fost astfel de raportări și din partea colegilor canadieni, cu aeronave ale Federației Ruse care s-au apropiat de spațiul aerian NATO. Repet și de data aceasta, NU au intrat în spațiul aerian NATO, dar tocmai acesta este rolul misiunii de poliție aeriană, acela de a preveni astfel de lucruri și tocmai de aceea suntem pregătiți și efectuăm aceste misiuni”, a comentat Mihai Fifor, care a precizat că nu ar putea să dea un număr exact al incidentelor de acest fel.

„Aeronavele noastre se ridică ori de câte ori este nevoie și îndeplinesc misiunile de poliție aeriană. Repet acesta este rolul, de aceea suntem aici cu partenerii noștri”, a spus el.

Miniștrii român și canadian ai apărării, Mihai Fifor și Harjit Singh Sajjan, au făcut, vineri, o vizită în Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu”, prilej cu care s-au întâlnit cu militarii din cadrul detașamentului canadian dislocat în România pentru executarea misiunilor de Poliție Aeriană Întărită, precum și cu personal din Forțele Aeriene Române care își desfășoară activitatea în Baza 57 Aeriană.

„Aș vrea să salut prezența, astăzi, la Mihail Kogălniceanu, a omologului meu canadian. Vorbea Excelența Sa despre un semnal puternic pe care Alianța Nord-Atlantică îl dă chiar de aici, de pe baza de la Mihail Kogălniceanu. Este un parteneriat foarte puternic cel pe care îl avem cu Canada. Nu este prima dată când militarii canadieni se află la baza de la Mihail Kogălniceanu și împreună, până în decembrie, vom asigura misiunile de poliție aeriană astfel încât să dăm un semnal puternic asupra faptului că, deși acțiunile Federației Ruse continuă să fie agresive, (…) noi suntem pregătiți pentru orice fel de provocare. Nu facem altceva decât să asigurăm flancul estic al Alianței și să asigurăm totodată această regiune destul de complicată, cea a Mării Negre”, a declarat, cu această ocazie, Mihai Fifor.

Detașamentul canadian, format din 135 de militari – piloți și personal tehnic, și aeronave CF-188 Hornet, execută, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO.

Rusia a trimis, luni, un avion de vânătoare pentru interceptarea unei aeronave americane de recunoaștere, în zona internațională a Mării Negre, anunța armata Statelor Unite, denunțând o acțiune “iresponsabilă” a Moscovei.

“Pe 5 noiembrie 2018, un avion american de tip EP-3 Aries care zbura în spațiul aerian, deasupra Mării Negre, a fost interceptat de un avion rus SU-27. Considerăm lipsită de siguranță această interacțiune, din cauza faptului că avionul SU-27 a trecut la viteză mare direct prin fața aeronavei americane care era în misiune, expunând riscurilor piloții noștri și restul echipajului”, se arăta într-un comunicat al Comandamentului Europa-Africa al Forțelor Navale SUA (Flota a VI-a).

“Chiar dacă armata rusă are dreptul de a efectua manevre în spațiul aerian internațional, această interacțiune a fost iresponsabilă. Ne așteptăm să respecte standardele internaționale concepute pentru garantarea siguranței și evitarea incidentelor, inclusiv Acordul din 1972 privind Prevenirea incidentelor în zonele maritime internaționale (INCSEA). Acțiunile lipsite de siguranță amplifică riscul interpretărilor greșite și al coliziunilor în aer. Aeronava americană zbura respectând legislația internațională și nu a provocat reacția rusă”, subliniau Forțele Navale americane.

Administrația Vladimir Putin a respins, luni seară, acuzațiile Statelor Unite privind interacțiunea aeriană “iresponsabilă” din spațiul aerian al Mării Negre, afirmând că avionul militar american se îndreapta spre frontierele Rusiei.

Ministerul rus al Apărării anunța că avionul de vânătoare Suhoi Su-27 a fost trimis în misiunea de interceptare după ce pe radare fusese depistată o aeronavă necunoscută care se îndrepta spre frontierele Rusiei.

“Echipajul rus a raportat identificarea unui avion american de recunoaștere și escortarea acestuia, împiedicând astfel încălcarea spațiului aerian rus; au fost respectate procedurile necesare de securitate”, arăta Ministerul rus al Apărării, citat de agenția Sputnik.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/fifor-la-baza-aeriana-mihail-kogalniceanu-interceptarea-aeronavei-americane-in-zona-internationala-a-marii-negre-cel-putin-bizara-51903.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/fifor-la-baza-aeriana-mihail-kogalniceanu-interceptarea-aeronavei-americane-in-zona-internationala-a-marii-negre-cel-putin-bizara-51903-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv