Președintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a criticat vineri pe procurorul special Robert Mueller, care coordonează investigația privind ingerințele electorale ruse, denunțând faptul că numirea acestuia în funcție nu a fost aprobată de Senatul SUA.

În contextul în care analiști americani contestă procedura demisiei procurorului general, Jeff Sessions, și modul în care a fost numit succesorul acestuia, Matt Whitaker, Donald Trump a evidențiat vineri seară că nici procurorul “controversat” Robert Mueller nu a fost numit de Senatul SUA. “Oamenii au o mare nemulțumire acum, dar vedeți cazul lui Mueller, care nu a fost confirmat în funcție de Senat. Iar el elaborează un raport de anchetă. Nu a fost confirmat în funcție de Senat. Whitaker a fost confirmat de Senat. Acum nu are nevoie de asta, dar a fost numit de Senat când era procuror în statul Iowa. Dar Mueller nu a fost confirmat de Senat. De ce nu l-a confirmat Senatul în funcție? Ar fi trebuit să fie confirmat de Senat. Nu, din cauza tuturor controverselor, nu au vrut să îl aducă în Senat, deoarece este foarte controversat. Din cauza acestor controverse, nu au vrut să îl aducă în Senat”, a declarat Donald Trump, potrivit Casei Albe.

Procurorul special Robert Mueller coordonează investigația privind ingerințele ruse în scrutinul prezidențial din 2016 și presupusele contacte ale echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia.

Demisia lui Jeff Sessions, secretarul american al Justiției și procuror general, a generat semne de întrebare privind continuarea investigației privind ingerințele electorale ruse, iar politicieni democrați au avertizat că ar putea izbucni o “criză constituțională”. Jeff Sessions i-a transmis sa demisia lui John Kelly, șeful de cabinet de la Casa Albă. “Domnule președinte, la solicitarea dv., îmi prezint demisia”, a scris Jeff Sessions, lucru care a generat obiecții ar fi vorba de o demisie. “Înlăturarea lui Jeff Sessions de către președintele Donald Trump și anunțul privind numirea în locul lui a șefului de cabinet al secretarului Justiției, Matthew Whitaker, care va fi procuror general interimar, constituie o evoluție alarmantă privind desfășurarea activităților procurorului special Robert Mueller”, comentează NBC News.

În mod normal, în situația demisiei procurorului general, interimatul funcției este preluat de adjunctul acestuia. Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, probabil va rămâne în funcție. Până acum, el a monitorizat activitatea Comisiei conduse de procurorul special Robert Mueller, dar este posibil ca investigația privind ingerințele ruse să fie monitorizată de acum înainte de procurorul general interimar.

În septembrie, Donald Trump l-a criticat dur pe Jeff Sessions, în acel moment procuror general și secretar al Justiției, denunțând atitudinea acestuia față de imigrație și decizia de recuzare din ancheta privind ingerințele electorale ruse. “Nu am procuror general, este foarte trist”, a declarat Donald Trump într-un interviu acordat Hill TV. Donald Trump a reluat criticile față de hotărârea lui Jeff Sessions de a se recuza din investigația privind ingerințele ruse în scrutinul prezidențial desfășurat în SUA în 2016. Președintele SUA a subliniat că nu este mulțumit de “multe lucruri” legate de activitatea lui Jeff Sessions. “Nu sunt încântat de ce se întâmplă la frontieră, nu sunt încântat de multe lucruri”, a afirmat Trump. În august, Donald Trump a denunțase atitudinea lui Jeff Sessions față de investigația procurorului special Robert Mueller privind ingerințele ruse și presupusele contacte cu fosta echipă de campanie republicană. Donald Trump a afirmat, într-un interviu acordat postului Fox News: “Am numit un procuror general care nu a preluat niciodată controlul asupra Departamentului Justiției. Jeff Sessions nu a preluat deloc controlul asupra Departamentului Justiției, iar acesta este un lucru incredibil. Jeff Sessions s-a autorecuzat, ceea ce nu ar fi trebuit să facă. Ori ar fi trebuit să îmi spună înainte de a-l numi. Chiar și adversarii îmi spun că Jeff Sessions ar fi trebuit să îmi spună că intenționa să se autorecuze și că nu ar fi trebuit să îl numesc în funcție. A fost numit în funcție, iar apoi s-au autorecuzat. Am spus: «Ce fel de om este acesta?». Știți care este singurul motiv pentru i-am dat acest post? Pentru că am simțit loialitate, a fost unul dintre susținătorii mei de la început. A participat la campania electorală. El știe că nu a existat complicitate cu Rusia”.

Jeff Sessions a respins atunci criticile președintelui Donald Trump, subliniind că nu va ceda presiunilor politice. “Am preluat controlul asupra Departamentului Justiției în momentul învestiturii. Cât timp sunt procuror general, acțiunile Departamentului Justiției nu vor fi influențate inadecvat de considerente politice. Eu cer cele mai înalte standarde, iar în cazul în care nu sunt întrunite, iau măsuri”, a spus Sessions.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/donald-trump-il-contesta-pe-procurorul-special-robert-mueller-afirmand-ca-este-controversat-51909.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/donald-trump-il-contesta-pe-procurorul-special-robert-mueller-afirmand-ca-este-controversat-51909-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv