Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susține în cererea de suspendare a procedurii de revocare din funcție, declanșată de ministrul Justiției, că nu i-a fost asigurat dreptul la apărare și că nu a putut prezenta motivele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri.

Reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia au transmis, vineri, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, conținutul cererii de chemare în judecată din dosarul de contencios administrativ, în care reclamant este procurorul general al României, Augustin Lazăr, iar pârâți sunt Ministerul Justiției și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

”Solicităm instanței să constate că, în procedura desfășurată de ministrul justiției, care s-a finalizat prin propunerea de revocare, dreptul la apărare a procurorului vizat de această măsură nu a fost asigurat, nefiind în măsură să prezentăm ministrului, anterior formulării propunerii, motivele și documentele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri”, susține Augustin Lazăr, în cererea de suspendare a procedurii de revocare.

De asemenea, procurorul general consideră că procedura declanșată de ministrul Justiției întrunește ”elementele unei veritabile proceduri disciplinare”.

”Prin efectele pe care le produce în plan concret, asupra carierei procurorului ce ocupă o funcție de conducere, procedura declanșată de ministrul justiției întrunește elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuție modul în care un procuror și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu (…) Având în vedere efectele pe care le produce în concret propunerea de revocare din funcție, dar mai ales faptul că avizul Consiliului Superior al Magistraturii -Secția pentru procurori are caracter consultativ, singura etapă a procedurii în care pot fi discutate aspecte ce vizează legalitatea intrinsecă a propunerii este cea desfășurată în fața ministrului justiției”, se arată în cererea de suspendare.

Potrivit procurorului general, unul dintre motivele pentru care a fost inițiată procedura de revocare este ancheta privind intervenția jandarmilor de la protestele din 10 august, ceea ce din punctul său de vedere este o ”ingerință în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale”.

”Pe de altă parte, unul dintre motivele pentru care a fost inițiată procedura de revocare este desfășurarea anchetei privind modalitatea de intervenție a jandarmilor în timpul protestelor din 10.08.2018. Se poate lesne deduce că invocarea acestui motiv de revocare constituie, în realitate, o ingerință în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale. Or, Curtea Constituțională a arătat că și sistemele în care Ministerul Public este în subordinea sau parte a Guvernului sunt conforme cu standardele europene, cu condiția existenței unor măsuri efective de natură a garanta independența sau autonomia Ministerului Public și non intervenția Guvernului în cauze concrete/individuale”, se mai arată în cerere.

De asemenea, Augustin Lazăr mai acuză că procedura de evaluare nu a îndeplinit cerințele de transparență față de el.

”În cauză se prefigurează elementele excesului de putere prin raportare la exigențele cerute conduitei celorlalte autorități publice în raporturile cu autoritatea judecătorească și procurorii, tocmai pentru asigurarea garanțiilor de imparțialitate obiectivă în îndeplinirea funcțiilor judiciare ale acestora”, potrivit sursei citate.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit, pentru 20 noiembrie, judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanșată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/augustin-lazar-sustine-ca-nu-i-a-fost-asigurat-dreptul-la-aparare-in-procedura-de-revocare-51907.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/augustin-lazar-sustine-ca-nu-i-a-fost-asigurat-dreptul-la-aparare-in-procedura-de-revocare-51907-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv