Deputatul USR Stelian Ion a declarat, miercuri, că partidul din care face parte pregătește un proiect legislativ care prevede schimbarea modalității de numire a judecătorilor CCR, astefl încât aceștia să nu mai fie aleși doar de către politicieni, ci și de Consiliul Superior al Magistraților.

„Vom propune schimbarea modalității de numire a judecătorilor CCR. Este o discuție pe care o purtăm în partid, în grupul de juriști. Propunerea a fost lansată mai demult. Cu siguranță vom avea o astfel de propunere. Sunt mai multe variante. În orice caz Constituția cum este acum noi considerăm că nu va trebui să se mențină, în sensul în care judecătorii de la CCR să fie numiți doar de către politicieni. Va trebui să găsim o modalitate de numire a lor astfel încât să fie implicată și autoritatea judecătorească”, a declarat Stelian Ion, pentru MEDIAFAX.

Printre variantele luate în calcul de USR se numără și implicarea Consiliului Superior al Magistraturii în procedura de numire a judecătorilor CCR.

„O variantă concretă este aceea ca o parte din judecătorii CCR, măcar o treime să fie numiți de către CSM, iar restul să fie numiți o treime de Parlament și o treime de puterea executivă. O altă variantă este una mai îndrăzneață, în sensul în care CSM să aibă un rol hotărâtor, adică să numească majoritatea judecătorilor acolo. O să condiționăm calitatea de judecător la CCR de calitatea de magistrat. Sunt mai multe variante”, a adăugat Stelian Ion.

Deputatul USR a susținut că procedura actuală de numire a judecătorilor CCR creează impresia că CCR e o instituție politizată în analizele făcute de această instituție.

„Cert e că articolul care este acum în vigoare aruncă o umbră de îndoială asupra activității CCR și creează această impresie care nu cred că e greșită, că ponderea politicului în analiza făcută de CCR e foarte mare. Adică deciziile devin sau se dau în ultimul timp din ce în ce mai mult pe rațiuni de ordin politic și mai puțin pe rațiuni de ordin tehnic. Lucrul acesta ar trebui să fie înlăturat pe viitor”, a afirmat Stelian Ion, pentru MEDIAFAX.

Potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, judecătorii sunt aleși de Camera Deputaților, Senat și de președintele României.

„Curtea Constituțională se compune din 9 judecători numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.Trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României. Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani. Fiecare Cameră a Parlamentului numește, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorității membrilor prezenți.Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare, de deputați și de senatori. Fiecare candidat va depune “curriculum vitae” și actele doveditoare că îndeplinește condițiile prevăzute de Constituție. Candidații vor fi audiați de comisie și de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toți candidații”, prevede articolul 5 al capitolului II din Legea privind organizarea CCR.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/stelian-ion-vom-propune-schimbarea-modalitatii-de-numire-a-judecatorilor-ccr-51884.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/stelian-ion-vom-propune-schimbarea-modalitatii-de-numire-a-judecatorilor-ccr-51884-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv