Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a cerut scuze miercuri pentru eșecul guvernului în 1939 de a admite o navă care transporta 907 de evrei din Germania care fugeau de persecuția nazistă, relatează joi dpa.

“Astăzi ridic problema unor scuze de mult timp datorate refugiaților evrei pe care Canada i-a întors din drum”, a declarat Trudeau într-un discurs adresat Parlamentului.

El și-a cerut scuze evreilor de pe navă, care au fost obligați să se întoarcă în Europa, unde mulți evrei au fost uciși ulterior în Holocaust.

“Deși au trecut decenii de când am întors spatele refugiaților evrei, timpul nu a absolvit niciodată Canada de vină sau de rușine”, a spus Trudeau.

El a amintit incidentul armat care a avut loc pe 27 octombrie la o sinagogă din Pittsburgh, Pennsylvania (nord-estul SUA), în care au fost uciși 11 evrei în timpul unui serviciu religios, ca un “memento tragic” că antisemitismul încă există în Canada și în alte părți ale lumii.

Trudeau a cerut tuturor canadienilor să se opună acestor “atitudini xenofobe și antisemite”.

Înainte de a-și cere scuze, Trudeau s-a întâlnit cu o femeie care a fost pasageră pe nava întoarsă din drum și care trăiește acum în Canada. El a notat de asemenea că vineri se împlinesc 80 de ani de la “Kristallnacht” (“Noaptea de cristal” n.r.), o noapte de violențe în Germania împotriva locuințelor și magazinelor evreiești.

Aceste scuze intervin pe fondul unei controverse asupra migranților care fug de violență și lipsă de oportunități economice în țările lor de origine din America de Sud.

Președintele Statelor Unite Donald Trump s-a referit la mai multe caravane de oameni care se îndreaptă spre granița SUA-Mexic ca la o “invazie” și i-a avertizat pe acești migranți să nu-și continue marșul. Democrații l-au acuzat pe președinte că a încercat să provoace teamă în rândul populației pentru a obține voturi de la alegători înaintea scrutinului de jumătate de mandat care s-a desfășurat marți în Statele Unite. 

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/canada-trudeau-le-cere-scuze-refugiatilor-evrei-din-germania-intorsi-din-drum-inaintea-razboiului-51880.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/canada-trudeau-le-cere-scuze-refugiatilor-evrei-din-germania-intorsi-din-drum-inaintea-razboiului-51880-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv