Scrutinul legislativ parțial desfășurat în Statele Unite, în urma căruia Partidul Republican a pierdut controlul asupra Camerei Reprezentanților, relevă erodarea bazei electorale de care președintele Donald Trump are nevoie pentru obținerea unui nou mandat în 2020, comentează Financial Times.

“Donald Trump declara marți că scrutinul legislativ este un referendum privind mandatul său de președinte. Dar, în loc de a primi confirmarea clară pe care o voia, rezultatele au evidențiat probleme în baza electorală de care are nevoie pentru a câștiga un nou mandat de președinte în anul 2020”, comentează editorialiștii Demetri Sevastopulo, Courtney Weaver și Sam Fleming într-un articol publicat în cotidianul britanic Financial Times.

“Președintele SUA a arătat din nou abilitatea unică de mobilizare a bazei electorale, anticipând corect că activitățile sale de campanie în multe state cu electorat având tendințe de dreapta, unde el a primit susținere în 2016, contribuie la menținerea majorității republicane în Senat. Dar rezultatele din zone urbane de periferie și în state care schimbă orientarea politică (…) sugerează că antagonismul față de el este la fel de puternic ca susținerea activă, generând întrebarea dacă va putea recurge la același mod de câștigare a scrutinului prezidențial folosit în 2016”, argumentează editorialiștii FT.

Conform rezultatelor, în multe state situate în zona centru-nord a Statelor Unite, Donald Trump nu a reușit să influențeze rezultatul în favoarea candidaților republicani, deși el câștigase în aceste circumscripții electorale în anul 2016.

“Clivajele politice existente s-au accentuat de marți”. Donald Trump “este foarte influent unde este influent, dar unde nu este influent este precum o otravă”, explică Doug Heye, fost purtător de cuvânt al Comitetului Național al Partidului Republican. “Cine a candidat într-un district urban de periferie, indiferent dacă a fost în Texas ori în Pennsylvania, probabil a obținut rezultate bune dacă a fost democrat, dar nu prea bune dacă a fost republican. În zone rurale, chiar și în Minnesota, un stat tipic favorabil democraților, republicanii au obținut rezultate bune”, subliniază Doug Heye.

Unii analiști îndeamnă la prudență privind tragerea concluziilor în urma scrutinului parlamentar parțial, argumentând că situația politică în mandatul lui Donald Trump probabil se va mai schimba de multe ori până la scrutinul prezidențial din 2020. “Dat fiind că nu există nicio corelație între scrutinul parlamentar parțial și alegerile prezidențiale de peste doi ani, eu aș fi foarte precaut. Unii pot spune că unele state care au generat probleme pentru democrați în 2016 nu par să fi fost atât de problematice pentru ei anul acesta, dar eu nu aș merge atât de departe”, explică analistul politic american Charlie Cook, citat de FT.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/ft-rezultatul-scrutinului-din-sua-evidentiaza-erodarea-bazei-electorale-a-presedintelui-trump-51878.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/ft-rezultatul-scrutinului-din-sua-evidentiaza-erodarea-bazei-electorale-a-presedintelui-trump-51878-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv