Uniunea Europeană trebuie să înființeze propria armată, pentru a reduce dependența de Washington în materie de apărare, afirmă președintele Franței, Emmanuel Macron, denunțând apariția unor “puteri autoritariste” și evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China și chiar Statele Unite.

“Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În fața Rusiei, care este la frontierele noastre și care arată că poate fi amenințătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, și care să fie mai suverană”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului Europe 1.

Președintele Franței a avertizat, fără a oferi detalii, că există “puteri autoritariste ce reapar și se reînarmează la frontierele Europei”. “Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia și chiar de Statele Unite ale Americii”, a adăugat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro.

Liderul de la Paris a denunțat decizia președintelui Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia. “Cine va fi victima principală a acestei decizii? Europa și securitatea sa”, a avertizat el.

Uniunea Europeană a atras atenția Administrației Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) va genera “instabilitate” și o “cursă a înarmării”, cu efecte asupra țărilor europene. Administrația Vladimir Putin a condamnat decizia președintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). În acest context, fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliații Statelor Unite să nu devină “rampe de lansare a rachetelor americane”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pledează pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene. Statele Uniunii Europene au stabilit să aloce fonduri suplimentare pentru proiecte militare europene, în contextul ieșirii din Blocul comunitar a Marii Britanii, care se opune oricăror inițiative ce ar putea conduce la crearea unei armate a UE. Agenția Europeană a Apărării a decis în 2017 constituirea unui Mecanism pentru Cooperare Financiară ca sursă pentru finanțarea structurilor de apărare ale Uniunii Europene.

Uniunea Europeană intenționează eficientizarea și uniformizarea structurilor din industria militară, astfel încât țările membre UE să fie mai puțin dependente de Statele Unite în materie de apărare, anunța la începutul anului 2017 președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. La sfârșitul anului 2016, Uniunea Europeană a lansat cel mai mare proiect de cercetare pentru consolidarea apărării din ultimii zece ani, în contextul deciziei Marii Britanii de ieșire din spațiul comunitar și al riscurilor ca Administrația Donald Trump să nu mai respecte angajamentele de securitate. În scopul relansării cooperării în materie de apărare, Comisia Europeană a propus crearea unui fond de cinci miliarde de euro și anularea reglementărilor care opreau investițiile pentru apărare din bugetul comun al UE. Miniștrii de Externe ai statelor europene au pledat, în contextul victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru consolidarea sistemului UE de apărare, în timp ce Federica Mogherini, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, a catalogat Uniunea Europeană drept o “superputere”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/macron-insista-ca-ue-trebuie-sa-aiba-propria-armata-pentru-a-se-apara-de-rusia-china-si-sua-51859.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/macron-insista-ca-ue-trebuie-sa-aiba-propria-armata-pentru-a-se-apara-de-rusia-china-si-sua-51859-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv