Telescopul spațial Hubble a surprins un grup de galaxii care alcătuiesc imaginea unui chip zâmbitor, a anunțat Agenția spațială americană NASA, citată duminică de Xinhua.

Într-o imagine publicată pe site-ul NASA, pot fi observate două puncte foarte strălucitoare sub care se află un arc luminos, ce se disting în mijlocul unei mări de stele și alcătuiesc o față zâmbitoare.

Arcul de lumină este, potrivit NASA, o galaxie deformată de trecerea unei surse cu câmp gravitațional foarte mare. ”Galaxia inferioară, în formă de arc, are forma caracteristică a unei galaxii care a fost distorsionată gravitațional – lumina sa a trecut prin apropierea unui obiect masiv care se îndreaptă în direcția noastră și a deformat-o”, a explicat NASA.

Chipul zâmbitor este situat în grupul de galaxii SDSS J0952+3434 și a fost capturat de o cameră a telescopului Hubble, respectiv Wide Field Camera 3 (WFC3).

Această imagine a fost surprinsă de puternicul telescop în cadrul eforturilor de înțelegere a modului în care se formează noi stele în cosmos.

WFC3 este capabil să ”vadă” galaxii aflate la mare distanță, cu o rezoluție fără precedent – îndeajuns de mare pentru a localiza și studia regiuni din interiorul acestora în care se formează stele.

Telescopul spațial Hubble a redevenit operațional la 26 octombrie după ce inginerii americani au reușit să înlocuiască un giroscop care se defectase.

Cu o durată de funcționare prevăzută inițial la 15 ani, telescopul spațial Hubble a contribuit la realizarea unor descoperiri științifice majore în ultimii 28 de ani. Specialiștii se așteaptă ca telescopul să continue să facă astfel de descoperiri și în deceniul următor.

Lansat pe 24 aprilie 1990 de către naveta Discovery, Hubble a fost plasat pe orbită la 570 de kilometri de Terra. Până în prezent, telescopul a realizat numeroase imagini cu Sistemul Solar, Calea Lactee și galaxii îndepărtate.

Amânată de trei ori până acum, lansarea puternicului telescop spațial James Webb Space, care ar trebui să îl înlocuiască pe Hubble, este prevăzută pentru martie 2021.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/un-chip-zambitor-in-spatiu-surprins-de-telescopul-spatial-hubble-51845.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/un-chip-zambitor-in-spatiu-surprins-de-telescopul-spatial-hubble-51845-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv