Oameni de știință israelieni au reconstruit coloana vertebrală și cutia toracică a omului de Neanderthal cu ajutorul tehnologiei 3D și au descoperit că acesta nu era atât de aplecat și de neîndemânatic pe cum se credea anterior, a notat duminică Ynet, citat de Xinhua.

Omul de Neanderthal este un strămoș al omului modern, care a apărut cu circa 400.000 de ani în urmă și a dispărut acum aproximativ 30.000 de ani.

Acești strămoși ai omului modern erau vânători-culegători, trăiau în peșteri, erau capabili să facă foc, realizau unelte din cremene și au supraviețuit mai multor faze glaciare.

O echipă de cercetători de la Universitatea Bar Ilan și Colegiul academic Ono, instituții cu sediul în centrul Israelului, a creat un model tridimensional al unui schelet de om de Neanderthal, pe baza tomografiei computerizate și a oaselor fosilizate descoperite într-o peșteră din nordul țării.

Potrivit specialiștilor, reconstrucția demonstrează că oamenii de Neanderthal aveau o postură dreaptă, un piept larg, iar rolul diafragmei era mult mai important decât astăzi în procesul respirației.

Studiul a descoperit că orientarea coastelor era mai orizontală la omul de Neanderthal în comparație cu omul modern.

Asocierea dintre coastele cu structură orizontală și o diafragmă mare demonstrează că procesul de respirație al acestor strămoși ai noștri se realiza în special cu ajutorul diafragmei, în timp ce la omul modern respirația se bazează pe o combinație între activitatea diafragmei și mișcarea coastelor.

Structura toracică, ce oferă detalii despre modul de deplasare, respirație și menținerea echilibrului, este esențială pentru înțelegerea integrării oamenilor de Neanderthal în teritoriul pe care îl populau, a adaptării la mediul înconjurător și a evoluției lor.

În plus, modul de deplasare a omului de Neanderthal reflectă capacitatea sa de exploatare a resurselor existente în mediul înconjurător și șansele de supraviețuire.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/omul-de-neanderthal-diferit-de-ceea-ce-se-stia-pana-acum-51847.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/omul-de-neanderthal-diferit-de-ceea-ce-se-stia-pana-acum-51847-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv