Balaurul dobrogean, cel mai mare șarpe din România, și-a extins populația cu 25% în ultimii 10 ani, dar și habitatele din Parcul Național Munții Măcinului (PNMM), lucru care demonstrează eficiența restricțiilor impuse de Administrația PNMM pentru protejarea biodiversității, a declarat directorul general Viorel Roșca.

“Acest procent de 25% înseamnă foarte mult pentru noi, fiindcă în țară populația acestei specii este în regresie. Am văzut exemplare din balaurul dobrogean în locuri în care nu speram să se întâmple, în extremitatea ariei protejate, ceea ce înseamnă că s-a eliminat un factor de stres, iar restricțiile impuse pentru desfășurarea unor activități sunt eficiente”, a mai spus directorul general al Administrației PNMM.

Monitorizarea în ultimii 10 ani a evoluției exemplarelor din 15 specii a relevat, de asemenea, o creștere cu 20% a populației de țestoasă dobrogeană și cu 50% a exemplarelor din specia șoimul dunărean, aflată pe “Lista roșie a speciilor pe cale de dispariție”.

“Acum 10 ani aveam două cuiburi de șoim dunărean, iar în prezent avem patru cuiburi active”, a afirmat Roșca.

Toate cele 15 specii monitorizate înregistrează creșteri ale populațiilor, însă la opt dintre acestea creșterile sunt mici.

“Mă bucură faptul că nu avem nicio regresie. În condițiile în care presiunea antropică este în creștere, e un lucru bun chiar și să menții populațiile actuale”, a precizat directorul general al Administrației PNMM.

Potrivit sursei, trei dintre exemplarele de balaur dobrogean din PNMM au lungimi de 2,5 metri, lucru foarte rar în România.

Balaurul dobrogean, Elaphe sauromates, este un șarpe neveninos care mușcă doar atunci când este atacat și care își aplatizează capul pentru a părea mai fioros și scoate un șuierat de intimidare a atacatorului. Culoarea lui este cafeniu închis sau brun roșcat pe un fond alb-gălbui, iar pe partea dorsală a corpului se diferențiază patru șiruri longitudinale de pete mari cafenii.

Cu cele peste 3.450 de specii de floră și faună, dar și cu suprafețe importante de vegetație stepică, Parcul Național Munții Măcinului, declarat Rezervație a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene și balcanice. Munții Măcinului au o deosebită importanță între formațiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munți dintre aceștia. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/balaurul-dobrogean-cel-mai-mare-sarpe-din-romania-si-a-extins-populatia-si-habitatele-51844.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/balaurul-dobrogean-cel-mai-mare-sarpe-din-romania-si-a-extins-populatia-si-habitatele-51844-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv