Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a arătat sâmbătă că în subprogramul de reconstrucție mamară nu pot fi incluse pacientele care au contraindicații medicale, precizare făcută după ce, recent, specialiștii în domeniu au declarat că acest subprogram “a fost prost gândit” și “merge prost”.

Conform CNAS, până la 30 august au fost efectuate 137 de endoprotezări mamare iar pentru acest an, în cadrul subprogramului, s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care necesită reconstrucție mamară, costul mediu prevăzut pe bolnavă fiind de 2.087 lei.

CNAS amintește că subprogramul de reconstrucție mamară funcționează din anul 2014 în cadrul Programului Național de Oncologie și se adresează pacientelor care au suferit o operație de rezecție totală sau parțială a sânului (mastectomie) din cauza unei boli oncologice.

“Pe tot parcursul celor cinci ani de derulare a subprogramului, a existat un sigur criteriu de includere a pacientelor, și anume evaluarea oncologică de etapă, efectuată de medicul specialist, care să avizeze explicit indicația de reconstrucție mamară, imediată sau secundară. În subprogram nu pot fi incluse însă pacientele care au contraindicații medicale: cele aflate într-o terapie oncologică ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv și cele cu afecțiuni sistemice severe, care în urma evaluărilor medicale interdisciplinare contraindică intervenția sau anestezia generală”, se arată într-un comunicat de presă al CNAS.

Prin acest program se finanțează costul endoprotezelor necesare pentru reconstrucția mamară. Endoprotezele se achiziționează de spitalele incluse în program, care de asemenea efectuează și operația de reconstrucție mamară.

În prezent, precizează CNAS, programul se derulează prin 19 spitale din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara.

Lista acestor unități medicale se regăsește în Ordinul CNAS nr. 245/2017, cu modificările și completările ulterioare, act normativ care cuprinde normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2017 și 2018.

CNAS mai precizează că lucrează la proiectele actelor normative care vor reglementa derularea programelor naționale de sănătate, inclusiv a subprogramului de reconstrucție mamară, pentru anii 2019 – 2020. În acest context, instituția precizează că așteaptă de la specialiștii din domeniul medical propuneri de îmbunătățire a programelor și subprogramelor naționale de sănătate în beneficiul pacienților și care să asigure totodată creșterea eficienței utilizării fondurilor alocate în acest scop.

Președintele Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie, prof. dr. Alexandru Blidaru, a susținut joi că programul de reconstrucție a sânului cu proteze “a fost prost gândit” și “merge prost”, iar noile criterii impuse de CNAS sunt arbitrare și nu fac decât să limiteze accesul și posibilitățile de a rezolva pacienții.

“E un program de reconstrucție cu proteze care a fost implementat de Casa de Asigurări în România în urmă cu câțiva ani. E extraordinar că s-au gândit la așa ceva. Necazul e că el a fost prost gândit și merge prost. Cine s-a gândit să îl facă a spus: avem mii de persoane la care se face mastectomie, 800 de cazuri pe an vor face reconstrucție. Nimeni nu era pregătit, nici pacienții, nici opinia publică, nici medicii. S-au făcut vreo 200, nici nu știau unde să se ducă. Noile criterii impuse de CNAS sunt arbitrare și nu o să facă decât să limiteze accesul și posibilitățile de a rezolva aceste persoane”, a declarat Blidaru într-o conferință de presă prilejuită de deschiderea lucrărilor celei de-a VI-a ediții a Conferinței naționale dedicată cancerului mamar.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/cnas-in-subprogramul-de-reconstructie-mamara-nu-pot-fi-incluse-pacientele-care-au-contraindicatii-medicale-51842.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/cnas-in-subprogramul-de-reconstructie-mamara-nu-pot-fi-incluse-pacientele-care-au-contraindicatii-medicale-51842-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv