Polonia se va retrage și ea foarte probabil din pactul ONU privind migrația, la fel ca SUA, Ungaria, Austria și posibil Cehia, întrucât acest acord poate încuraja imigrația ilegală, a anunțat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează agențiile Reuters, dpa și EFE.

”Este foarte probabil că nu o să mai fim parte a pactului global” privind migrația, a spus Morawiecki la o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, aflată într-o vizită oficială la Varșovia.

”Considerăm că principiile noastre suverane au o prioritate absolută”, a explicat șeful executivului polonez, după ce cu o zi în urmă și premierul ceh Andrej Babis a anunțat că dorește să retragă țara sa din acordul ONU denumit ”Pactul global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată”, iar miercuri Austria a confirmat că va urma exemplul SUA și al Ungariei și se va retrage din acest acord.

În replică, Angela Merkel a spus la conferința de presă comună cu premierul Morawiecki că, în opinia Germaniei, acest pact ține cont de suveranitatea statelor și stabilește bazele unei migrații legale, contribuind totodată la combaterea celei ilegale. ”Din perspectiva mea, toate acestea sunt clarificate în pactul privind migrația; el nu este constrângător și de aceea Germania îl va aplica”, a spus șefa guvernului de la Berlin, care a promovat o politică a frontierelor deschise prin care peste un milion de migranți din Orientul Mijlociu și Africa au venit în Germania în ultimii ani.

Dar țările ce resping acest pact al ONU acuză faptul că documentul nu stabilește o delimitare clară între migrația legală și cea ilegală și include migrația printre drepturile omului, încurajând astfel acest fenomen.

”Considerăm că unele puncte ale Pactului privind migrația sunt extrem de critice, precum mixul între căutarea de protecție și migrația economică”, a explicat miercuri cancelarul austriac Sebastian Kurz, adăugând că migranții salvați în Marea Mediterană nu ar trebui să fie aduși direct în Europa. Șeful guvernului de la Viena s-a pronunțat de asemenea împotriva unui drept al omului la migrație și a estimat că acest pact ar putea conduce la un fel de ”diluare a migrației legale și ilegale”.

Acest pact nu va face decât să înrăutățească situația pentru că va încuraja milioane de oameni să emigreze, punându-și în pericol viețile și plătind milioane de dolari rețelelor de trafic de persoane, a motivat la rândul său premierul ungar Peter Szijjarto decizia țării sale de a se retrage din acord. Potrivit șefului diplomației ungare, pactul se bazează pe principiul fals că migrația este un drept fundamental al omului, când în realitate un drept fundamental este ca oamenii să poată trăi în pace în propria lor țară, iar dacă nu este posibil, atunci să li se acorde protecție în cel mai apropiat loc sigur posibil.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/polonia-se-va-retrage-si-ea-foarte-probabil-din-pactul-onu-privind-migratia-anunta-premierul-morawiecki-51837.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/polonia-se-va-retrage-si-ea-foarte-probabil-din-pactul-onu-privind-migratia-anunta-premierul-morawiecki-51837-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv