Fostul finanțator al clubului Dinamo Cristian Borcea a fost adus la sediul DIICOT, vineri seara, pentru a fi audiat de procurori într-un dosar de evaziune fiscală și spălare a banilor.

Audierea lui Borcea vine după ce locuința sa a fost percheziționată timp de mai multe ore de către procurori.

DIICOT susține că, în intervalul ianuarie 2010 – octombrie 2013, o grupare a acționat coordonat, pe două circuite fictive, în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale (ce a avut drept rezultat denaturarea masei impozabile cu consecința sustragerii de la plata unor taxe și impozite către bugetul de stat) și spălării sumelor de bani astfel rezultate, prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziții nereale sau transferuri financiare interne/externe.

Grupul infracțional a fost constituit de către Vitalie Burcă, Dmitry Grigoryev (fost vicepreședinte și chief financial officer la Rompetrol Group) și Sergey Vassilyev, activitatea acestuia fiind sprijinită, printre alții, de Zhakenov Askar (fost chief information officer la Rompetrol Group).

În acest mecanism evazionist au fost implicați și reprezentanții unor societăți beneficiare (care aveau relații contractuale cu firme din grupul Rompetrol), printre care și Cristian Borcea.

Aceștia sunt suspectați că, prin intermediul societăților comerciale pe care le dețineau, au încheiat în scop evazionist contracte fictive printr-un circuit de tranzacționare, disimulând transferul banilor, care ulterior (din dispoziția lui Dmitry Grigoriev, Sergey Vassilyev și Vitalie Burcă) erau rulate succesiv “în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării și în final al obținerii sumelor respective.

În urma verificărilor efectuate de DIICOT a rezultat că societățile comerciale controlate de către Vitalie Burcă, Dmitry Grigoryev și Sergey Vassilyev, care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, ar fi facturat în mod fictiv anumite achiziții și prestări servicii și către alte societăți comerciale.

În lanțul evazionist ar fi fost folosite pe mai multe paliere societăți comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, iar sumele de bani erau transferate succesiv prin conturile respectivelor societăți, în scopul spălării acestora.

Prejudiciul în acest caz se ridică la aproximativ 40 milioane de lei.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/cristian-borcea-adus-la-diicot-pentru-audieri-intr-un-dosar-de-evaziune-fiscala-51838.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/cristian-borcea-adus-la-diicot-pentru-audieri-intr-un-dosar-de-evaziune-fiscala-51838-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv