Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a anunțat că lansează în dezbatere publică un proiect de lege care prevede introducerea, la liceu, în clasa a XI-a, a materiei “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”.

“Dezvoltarea fenomenului “fake news” generează o criză pentru societatea contemporană și amenință inclusiv buna funcționare a democrațiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaționiste, rasiste și antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinși din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetățeni implicați deplin în viața publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o știre falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii și discriminării”, arată liberalul, într-un comunicat de presă.

Deputatul PNL susține că prin o astfel de materii care să trateze această temă răspunde unei provocări sociale majore a prezentului și viitorului, poate fi ușor adaptată programei școlare.

“Printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”, se numără identificarea unor știri false, verificarea știrilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor, identificarea manipulărilor informației în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informații care au ca scop final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale. Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că rețelele sociale și mass-media sunt asediate de știri false într-o formă tot mai eficientă și perfecționată reprezintă o problemă majora, în condițiile în care scopul final al unui “fake news” este dezinformarea și manipularea opiniei publice în direcția dorită de cel care propagă informația”, mai prevede inițiativa legislativă.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv