Intemperiile care au lovit Italia începând de duminică au făcut deja opt victime, dintre care șase la Veneția, a anunțat Protecția Civilă, în timp ce numeroase școli din întreaga țară au rămas marți închise, informează AFP.

În plus față de cele cinci victime identificate la Veneția în cursul zilei de luni, un bărbat din același oraș italian a fost ucis de un copac care s-a prăbușit peste el.

Un pompier din departamentul Alto Adige din nordul țării, angajat în operațiuni de salvare, a murit în condiții similare. O femeie a fost ucisă de o viitură de noroi și pietre în casa ei din localitatea Trento, au precizat autoritățile italiene.

Un om a fost dat dispărut în mare în Calabria, după ce ambarcațiunea lui a fost descoperită luni eșuată pe stânci, fără nicio persoană la bord. Un trup uman a fost văzut în apele mării, însă nu a putut fi recuperat din cauza furtunii.

Potrivit mass-media italiene, aproximativ 170 de persoane – turiști și angajați hotelieri – au rămas blocate în Trecătoarea Stelvio din nordul țării, la granița dintre Italia și Elveția, la altitudinea de peste 2.700 de metri, din cauza căderilor abundente de zăpadă, care s-a depus într-un strat de peste 1,5 metri.

În regiunea Friuli-Veneția Giulia (nord-est), 23.000 de persoane au rămas fără electricitate și numeroase drumuri sunt impracticabile, au precizat autoritățile locale.

Pompierii italieni au participat la aproximativ 7.000 de intervenții la nivelul întregii țări, potrivit agenției AGI.

Ploile și vânturile de până la 180 de kilometri pe oră din anumite regiuni ale Italiei au generat perturbări grave ale circulației.

În Genoa, aeroportul va rămâne închis marți până la ora 13:00 GMT, întrucât pistele sunt impracticabile din cauza deșeurilor și resturilor de materiale aduse de ploi, vânturi și valurile mării.

O mare parte din Italia se află în stare de alertă ca urmare a combinației de vânturi violente, precipitații abundente și valuri înalte. La Veneția fenomenul “acqua alta” a atins luni după amiază pragul de 156 de cm, un nivel care face ca pasarelele pietonale, construite de obicei din lemn și care permit trecerea în caz de inundații, să nu mai fie considerate sigure.

Cea mai gravă inundație din era modernă produsă la Veneția a fost provocată de o maree de 194 de centimetri, în noiembrie 1966, când inundațiile au devastat și mare parte din Florența.

Piața San Marco a rămas inaccesibilă timp de câteva ore luni și mulți turiști au fost nevoiți să viziteze străzile din vecinătate cu copii urcați pe umeri și cu apa până la șolduri. Duminică, inundațiile au obligat orașul să modifice traseul maratonului, deși pe o porțiune s-a alergat totuși cu apa până la glezne.

Luni, pe teritoriul Italiei, mai multe drumuri au fost inundate și numeroase școli au fost închise, din cauza rafalelor de vânt cu viteze de până la 100 km/h, precipitațiilor abundente și valurilor mari. Autoritățile au decretat cod roșu în nordul țării (Liguria, Lombardia, Veneto, Friuli, Trentino) și în Abruzzo și cod portocaliu în mare parte din restul peninsulei și în Sicilia.

Ca măsură de precauție, școlile au fost închise în mai multe zone, inclusiv în regiunile Liguria și Veneto din nordul țării, în unele părți din regiunea Abruzzo (centru) și la Roma.

Circulația era puternic perturbată marți în capitala Italiei, numeroși copaci prăbușiți din cauza vânturilor puternice blocând încă străzile apropiate de centrul orașului.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/italia-opt-morti-in-intemperii-numeroase-scoli-au-fost-inchise-51806.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/italia-opt-morti-in-intemperii-numeroase-scoli-au-fost-inchise-51806-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv