Catherine Deneuve, care a sărbătorit recent împlinirea vârstei de 75 de ani, a decis să vândă la licitație toate creațiile sale vestimentare realizate special pentru ea de Yves Saint Laurent, celebrul creator de modă căruia actrița i-a fost prietenă intimă și muză, informează AFP.

Licitația va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie la Paris, au dezvăluit luni pentru AFP reprezentanții casei Christie’s.

Aproape 300 de articole vestimentare – paltoane, taioare, rochii, accesorii – adeseori reprezentând modele unicat, realizate de celebrul creator de modă francez decedat în 2008, se află în catalogul acestei licitații-eveniment pentru universul modei, ce va avea loc în timpul Săptămânii haute-couture de la Paris.

O sută cincizeci de articole vor fi propuse la licitație în saloanele sediului din Paris al casei Christie’s, iar o a doua licitație va fi organizată doar pe internet.

“Astăzi, mă despart de casa mea din Normandia, unde păstram această garderobă, nu fără melancolie. Aceste ținute reprezintă creațiile unui om atât de talentat, care crea modă doar pentru a le face pe femei să devină mai frumoase”, a declarat Catherine Deneuve într-un mesaj transmis de casa organizatoare.

Actrița avea 22 de ani atunci când l-a întâlnit pentru prima dată pe Yves Saint Laurent. Căsătorită cu fotograful britanic David Bailey și urmând să fie prezentată reginei Angliei, Catherine Deneuve l-a ales pe Yves Saint Laurent pentru a-i crea ținutele pentru acel eveniment.

“Am ajuns la sediul casei sale de pe strada Spontini cu o fotografie a unui model din colecția rusească din anul precedent, iar el a acceptat să mi-l facă: un furou lung din crep alb, cu un plastron brodat roșu, foarte slav, foarte pur, foarte strict”, relatează celebra actriță franceză.

A comandat apoi o altă rochie cu ocazia unei gale organizate pentru a marca lansarea filmului “Les Demoiselles de Rochefort”. I-a propus apoi regizorului Luis Bunuel ca Yves Saint Laurent să îi deseneze ținutele pe care urma să le poarte în filmul “Belle de jour”.

“Gravitatea pătrunzătoare a lui Yves Saint Laurent în timpul ședințelor de probă și grația lui timidă din viață au încântat toți acei ani pe care i-am traversat. Complicitatea noastră tăcută, râsetele noastre nebunești și melancolia noastră ne-au adus împreună. Aveam puțin peste 20 de ani și, deci, am avut privilegiul de a avea acces la acel lux voluptuos, să îmi formez ochiul și gustul vestimentar alături de el”, a adăugat Catherine Deneuve.

Yves Saint Laurent a creat timp de peste 40 de ani ținute vestimentare pe care celebra actriță franceză le-a purtat atât pe scenă, cât și în viața privată. Francois de Ricqles, președintele Christie’s France, consideră că “această licitație, care îi aduce împreună pe cea mai renumită actriță franceză și unul dintre cei mai iluștri creatori de modă francezi, va fi un eveniment”.

“Catherine Deneuve întoarce o pagină din viața ei. Aceste articole vestimentare au fost create pentru o legendă a casei Saint Laurent”, a adăugat el.

Printre loturile-far ale acestei licitații, ce vor fi prezentate și într-o expoziție publică, se află și o rochie scurtă și franjuri brodate cu perle din colecția haute couture primăvară-vară 1969, purtată de Catherine Deneuve la o întâlnire din același ani cu Alfred Hitchcock (estimată la 5.000 de euro).

Un smoking haute couture din lână neagră, purtată de actriță la un eveniment ce a marcat a 20-a aniversare a casei Saint Laurent în 1982, ar putea fi vândută cu 1.500 de euro.

O rochie lungă din muselină din mătase albastră, realizată în colecția toamnă-iarnă 1997, a fost estimată între 2.000 și 3.000 de euro. Catherine Deneuve a purtat-o la ceremonia de închidere a Festivalului de la Cannes din acel an.

Pe 22 ianuarie 2002, la evenimentul ce a sărbătorit 40 de ani de creații semnate Yves Saint Laurent, organizat la Centrul Pompidou din Paris, Catherine Deneuve i-a fredonat renumitului creator francez versul următor: “Ma plus belle histoire d’amour c’est vous!” (“Cea mai frumoasă poveste de dragoste a mea sunteți dumneavoastră!”).

Expoziția ce prezintă garderoba Saint Laurent a actriței Catherine Deneuve va fi organizată – cu acces liber pentru public – la sediul din Paris al casei de licitații Christie’s în perioada 19-24 ianuarie 2019.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/patru-decenii-de-moda-si-de-prietenie-catherine-deneuve-isi-vinde-la-licitatie-intreaga-garderoba-saint-laurent-51799.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/patru-decenii-de-moda-si-de-prietenie-catherine-deneuve-isi-vinde-la-licitatie-intreaga-garderoba-saint-laurent-51799-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv