Pesta porcina africană a ajuns în Vrancea, primul focar al virusului fiind confirmat de un laborator într-o localitate din nordul județului. Comitetul Local pentru Situații de Urgență s-a întrunit, vineri, pentru a analiza rezultatele și s-au dispus primele măsuri.

Surse din cadrul administrației publice din județul Vrancea spun că virusul a apărut la o stână aflată în apropierea localității vrâncene Lespezi.

Se pare că ciobanul i-a anunțat pe medicii veterinari după ce mai mulți porci s-au îmbolnăvit, iar autoritățile au decis să izoleze întreaga zonă, inclusiv satul aflat în apropiere.

Totuși, reprezentanții Prefecturii Vrancea vorbesc despre o suspiciune și nu despre un focar, în condițiile în care prezența virusului a fost confirmată de un laborator din Brăilă, nu și de laboratorul de referință din București.

„Proba este pozitivă, rezultatul a venit de la Laboratorul din Brăila. S-a reunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență, încă se vorbește despre o suspiciune deoarece așteptăm rezultatele de la București. Până atunci, s-au luat primele măsuri, este un singur focar și a fost izolată zona, nu mai intră sau ies animale și produse de carne”, a declarat6, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vrancea, Gabriel Micu.

Dacă laboratorul din Capitală va confirma prezența virusului pestei porcine africane în localitatea vrânceană, autoritățile vor decide eutanasierea tuturor animalelor aflate în focar.

De asemenea, Vrancea va intra în mod oficial pe harta județelor afectate de virus, peste un sfert din țară având cazuri confirmate de pestă porcină.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv