<!–

–>

Klaus Iohannis, discurs

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Televiziunea Română a transmis în direct evenimentul, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă.

Armata este o instituție fundamentală a statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea României în lume, a afirmat, joi, prim-ministrul Viorica Dăncilă.

“Armata este o instituţie fundamentală a statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea României în lume (…). Militarii români participanţi în misiuni şi operaţii (…) contribuie la creşterea prestigiului internaţional al ţării noastre”, a declarat Dăncilă la ceremonia militară dedicată Zilei Armatei României.

Potrivit şefei Guvernului, România este un pilon important de stabilitate în zonă, în contextul în care la nivel global ne confruntăm cu provocări.

Guvernul acordă o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării, acţionând pentru îndeplinirea obiectivelor majore, atât în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor, a afirmat joi prim-ministrul Viorica Dăncilă.

“Avem o creştere economică sustenabilă şi un sistem de apărare previzibil şi fiabil, care ne consolidează rolul de actor regional şi de furnizor de securitate în Europa de Est. Suntem în al doilea an de alocare a 2% din PIB pentru Apărare şi ne menţinem acest obiectiv pentru deceniul următor. Guvernul României îşi respectă, astfel, angajamentul asumat prin Programul de guvernare şi acordă o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării, acţionând pentru îndeplinirea obiectivelor majore, atât în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor. Suntem determinaţi să creăm şi să dezvoltăm un centru regional pentru industria de apărare în România care să contribuie implicit la dezvoltarea economică din ţara noastră”, a afirmat Dăncilă, la ceremonia militară dedicată Zilei Armatei.

Președintele Klaus Iohannis a spus că efortul de înzestrare şi de modernizare a Armatei la standarde NATO trebuie continuat și aplicarea Acordului național, încheiat la începutul anului 2015 cu partidele politice, privind alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare pentru următorii zece ani, oferă astfel predictibilitate, transparență şi credibilitate în plan regional şi aliat.

Declarațiile președintelui:

– Sărbătorim astăzi, în An Centenar, Ziua Armatei, instituție fundamentală a statului român.

– Împlinirea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unității naționale, care nu ar fi putut fi înfăptuit fără contribuția Armatei României, reprezintă pentru noi toți un moment cu dublă semnificație. Rememorăm etapele importante din istoria națiunii și, în același timp, privim cu speranță spre viitor.

– Este un bun prilej pentru reașezarea, pe baze sigure, a prestigiului istoriei, ca formă de cunoaștere a poporului român. Reînsuflețim, astfel, idealurile care au făcut posibilă păstrarea valorilor şi tradițiilor noastre, a dreptății, a adevărului şi a credinței, subsumate binelui individual şi general.

– Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este cu siguranță unul dintre cele mai importante proiecte de țară ale națiunii române din toate timpurile.

– Acest eveniment major a contribuit la promovarea conștiinței naționale a poporului, la făurirea statului român şi la prezervarea valorilor pentru care au luptat şi s-au jertfit înaintașii noștri.

– Ne găsim astăzi într-un context geopolitic complex, dinamic, cu provocări și amenințări multiple şi impredictibile. Modificările radicale din ultimii ani ale mediului de securitate internațional au reliefat importanța strategică a asigurării securității şi stabilităţii spațiului euroatlantic şi ale regiunii Mării Negre.

– România este un pilon regional important de stabilitate și un partener credibil în cadrul Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene.

– În aceste condiții, trebuie să acționăm constant pentru a construi un sistem militar performant, capabil să-și îndeplinească misiunile esențiale de apărare a țării, precum și îndatoririle asumate de România în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

– Efortul de înzestrare şi de modernizare a Armatei la standarde NATO trebuie continuat. Aplicarea Acordului național, încheiat la începutul anului 2015 cu partidele politice, privind alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare pentru următorii zece ani, oferă astfel predictibilitate, transparență şi credibilitate în plan regional şi aliat.

– Ministerului Apărării Naționale îi revine responsabilitatea de a planifica și utiliza, în mod transparent, aceste fonduri publice.

– Noua arhitectură a apărării impune asigurarea unor resurse umane foarte bine pregătite, cu o dotare modernă și perfect interoperabile în sistemul aliat de apărare colectivă.

-România continuă, pe această linie, eforturile de implementare a obiectivelor propuse, promovate şi realizate la Summitul NATO de la Bruxelles.

– Doresc să mă refer, în principal, la asigurarea coerenţei operaţionale şi a abordării integrate a acțiunilor de descurajare şi apărare, cât şi a consolidării, pe întregul flanc estic Aliat şi la Marea Neagră, precum şi la realizarea capacităţii operaţionale finale a brigăzii multinaţionale Sud-Est.

– De asemenea, îndeplinirea integrală şi la termen de către țara noastră a obiectivelor asumate, dovedește pragmatismul, angajarea, coerența şi consecvența României pentru îndeplinirea angajamentelor în plan internațional.

– Nu în ultimul rând, concretizarea dezideratelor de securitate ale ţării noastre va avea în vedere continuarea dezvoltării parteneriatelor strategice existente, în special a celui cu Statele Unite ale Americii.

– Acest lucru se va realiza mai ales din perspectiva implementării obiectivelor naționale, specifice procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare.

– România a avut două inițiative importante în cadrul Summitului NATO din acest an – discuția distinctă pentru zona Mării Negre și înființarea unui comandament multinațional de corp de armată, de trei stele, pe teritoriul național.

– Faptul că ne bucurăm de o susținere importantă pentru acest nou comandament, că numeroase armate Aliate contribuie cu militari la brigada multinațională de la Craiova, precum și că partenerii noștri strategici au o prezență tot mai consistentă în țara noastră reprezintă dovezi că suntem un aliat de încredere, credibil în această regiune, atât de complicată.

– Așa cum am afirmat în repetate rânduri, convingerea mea este că, doar prin cooperare și respectarea normelor de drept internațional, putem ajunge la o soluție care să garanteze pacea și securitatea globală.

– Consolidarea profilului strategic al Armatei României are un rol esențial în acest sens și țin să vă mulțumesc pentru realizările importante din acest an.

– Dragi militari, această sărbătoare vă este dedicată în primul rând dumneavoastră, militarilor, femei şi bărbați în uniformă, adevărați profesioniști care slujiți patria sub drapelul tricolor cu dăruire, în spiritul sacrificiului și al solidarității umane.

– Suntem cu gândul și la militarii noştri aflaţi departe de casă, în teatrele de operaţii, unde, prin modul exemplar în care îşi execută misiunile alături de aliaţi, reprezintă cu onoare şi demnitate România.

– În semn de apreciere şi pentru rezultatele deosebite obţinute, am înmânat Drapelul de Luptă Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale şi am decorat Drapelele de Luptă al Centrului 13 Comunicaţii şi Informatică, al Centrului 85 Aero Comunicaţii şi Informatică, precum şi al Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă.

– Îmi exprim încrederea că veți demonstra cu toții aceeași determinare, seriozitate şi profesionalism pentru a asigura şi pe mai departe dezvoltarea Armatei României la nivelul standardelor internaționale actuale şi pentru a vă consolida respectul şi prestigiul pe care vi le-ați câștigat prin muncă. Vă felicit şi vă urez succes în continuare!

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-399.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-399-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Klaus Iohannis, discurs ...