SUA respectă pe deplin tratatul privind controlul armelor nucleare, datând din anii 1980, dar acesta nu poate fi eficient dacă Rusia continuă să încalce prevederile acordului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, întrebat despre decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), potrivit Reuters.

‘Toții aliații sunt de acord că SUA respectă pe deplin tratatul, problema este comportamentul Rusiei’, a afirmat Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles, subliniind că decizia Rusiei de a dezvolta ceea ce el a numit racheta de croazieră SSC-8, cu lansare de la sol, semnifică faptul că tratatul nu mai este ‘eficient’.

Aliații NATO nu intenționează să desfășoare mai multe arme nucleare în Europa ca răspuns la ceea ce Occidentul consideră a fi o încălcare de către Rusia a Tratatului INF, a subliniat secretarul general al Alianței. ‘Nu prevăd că aliații europeni să desfășoare mai multe arme nucleare ca răspuns’, a declarat el în aceeași conferință de presă.

Washingtonul va continua cu planul său de a se retrage din pactul de control al armelor nucleare, considerat de importanță majoră pentru stabilitatea strategică, în pofida obiecțiilor Rusiei și ale unor țări europene, a declarat marți seara consilierul pentru securitatea națională al Casei Albe, John Bolton, după întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova.

Președintele american Donald Trump a anunțat în weekend intenția SUA de a se retrage din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea repetată, în decurs de mai mulți, a prevederilor documentului.

Anterior, ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, avertizase Moscova că Statele Unite ar putea distruge noua rachetă de croazieră dezvoltată de Rusia prin încălcarea INF.

Rusia neagă că ar încălca tratatul și a început o campanie diplomatică în sprijinul menținerii acestui tratat, apreciind că retragerea SUA ‘va submina stabilitatea și securitatea mondiale’.

Tratatul INF, semnat în 1987 de către președintele american de la acea vreme Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov, interzice deținerea și producerea rachetelor balistice și rachetelor nucleare de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.

În același timp, Stoltenberg a declarat că NATO speră că Rusia și SUA vor putea prelungi noului tratat START de reducere a armelor strategice în 2021. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/sua-respecta-tratatul-de-control-al-armelor-problema-este-rusia-51762.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/sua-respecta-tratatul-de-control-al-armelor-problema-este-rusia-51762-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv