<!–

–>

Klaus Iohannis, declarații la Cotroceni

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

<!–

SLIDESHOW FOTOGRAFII

–>

 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE 15.40 Declarații Liviu Dragnea după consultările cu președintele Klaus Iohannis. Puncte principale:

 • a fost o discuție pot să zic eu relativ așezată, în care domnul președinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere în legătură cu legile justitției, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ
 • nu e nevoie în opinia noastra
 • există deja ordonanta 92 in Parlament, care cuprinde o mare parte din recomandările comisiei de la Veneția
 • a fost propusă guvernului de către ministrul Toader
 • noi nu am deschis niciodată o discuție despre legile justiției din REomânia
 • a fost un obiectiv asumat pentru că am hotărât deja din 2016 să nu facem greșeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile la care au fost și încă mai sunt supuși cetățenii
 • nu putem să ne facem că nu există protocoale secrete, înțelegeri neconstituționale, toxice
 • nu putem să ne angajăm într-o discuție amplă, serioasă, despre sistemul de justiție din România dacă nu dăm niște răspunsuri la niștre întrebări importante
 • i-am lăsat d-nului președinte un set de principii pe care le urmărim noi, în măsura în care consideră interesant le poate citi, poate avea un punct de vedere
 • i-am lăsat și un set de 7 întrebări
 • principiile lăsate președintelui: – 1) Respectarea Constituției României în litera și spiritul ei, inclusiv în ceea ce privește statutul procurorilor și judecătorilor 2) Stoparea abuzurilor din justiție împotriva cetățenilor și înlăturarea efectelor produse. 3) Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituția României și de tratatele internaționale, precum dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la viață privată și inviolabilitatea secretului corespondenței. 4) Garantarea independenței judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție – atât față de mediul politic, dar și față de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informații. 5) Garantarea independenței procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituțional al subordonării ierarhice. 6) Răspunderea magistraților pentru reaua-credință și grava neglijență în îndeplinirea atribuțiilor pe care le au. 7) Lustrația magistraților care au fost colaboratori ai serviciilor de informații au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituției și a legilor în vigoare. 8) Garantarea independenței sistemului judiciar față de orice imixtiune a serviciilor de informații. 9) Principiul celerității în instrumentarea și soluționarea cauzelor penale și civile. 10) Principiul meritocrației și al probității morale și profesionale în promovarea magistraților în funcțiile superioare din sistemul judiciar.

ACTUALIZARE 15.07 Delegația PSD a intrat la consultări cu președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 15.00 Declarații președintele Klaus Iohannis:

Începem o rundă de consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare. I-am invitat pentru a discuta despre legile justiției. Este evident că legile justiției, în forma în care sunt ele valabile astăzi, trebuie regândite și trebuie modernizate, îmbunătățite. Este clar că aici obiectivul, cel puțin obiectivul meu este să ajungem să avem legile corectate și să garantăm independența justiției. Pentru asta este cu siguranță nevoie de mai multe lucruri – în primul rând este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiției, dar nu oricum! Este nevoie de o legiferare responsabilă, o legiferare transparentă, o legiferare care duce la modernizarea reală a legislației în materie. Pentru asta e nevoie de discuții, e nevoie de transparență, e nevoie de discuții cu CSM-ul, care garantează independența justiției, și nu ca până acum, când aceste avize ale CSM-ului au fost constant ignorate. Este nevoie de consultări cu toți partenerii din sistem, iar pe partea politică este clar că avem nevoie de o înțelegere, un acord între partidele parlamentare, pentru a relua acest ciclu legislativ și pentru a îmbunătăți legislația.

Avem de curând opinia finală a Comisiei de la Veneția, cel mai autorizat organ în materie de justiție. Acele opinii, acele recomandări ale Comisiei de la Veneția trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări ale specialiștilor, sunt recomandări gândite pentru a ajuta România, aceste recomandări sunt gândite pentru a ne ajuta. Este nevoie de citirea cu atenție și ele trebuie luate în seamă.

Știți ce? Eu nu vreau niciun pact cu PSD-ul. Nu despre asta vorbim. Nu știu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înțeles greșit ce se întâmplă aici.

Eu îmi doresc în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator, un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact cu PSD-ul, nici cu ALDE, nici cu alții. Eu doresc ca ei să se înțeleagă între ei, să se reia discuțiile pe legile justiției într-o formă considerabil îmbunătățită, ca la final să avem legi care realmente ajută sistemul de justiție din România. Cred că ceea ce s-ar putea obține, și sper să obțin acest lucru, este o înțelegere politică între partidele politice.

Sistemul de justitie trebuie sa fie independent și trebuie să fie stabil. Pentru asta, mai devreme sau mai tarziu este nevoie de consens. este nevoie de consens în Parlament, nu cu mine. Eu doresc să le explic aceste lucruri. Este nevoie de consens fiindcă altfel aceste legi vor fi mereu și mereu modificate. Vor genera instabilitate și vor genera în final un sistem care nu funcționează optimal.

Deci ceea ce avem noi acuma sunt legi care nu funcționează bine – ați observat că după ce le-am promulgat deja guvernul le-a dat ordonanță de urgență și acestea foarte discutabile din punct de vedere constituțional, fiindcă legile, așa cum au ieșit din Parlament, pur și simplu nu sunt aplicabile.

ACTUALIZARE Liviu Dragnea a anunțat că PSD va participa la consultările de la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luată în ședința Biroului Permanent Național, unde s-a stabilit și componența delegației.

Alături de mine participă la consultări domnul Robert Cazanciuc, Ștefan Iordache, Șerban Nicolae și Eugen Nicolicia.  După ieșirea de la Cotroceni vom face declarații, a anunțat Liviu Dragnea.

ACTUALIZARE Social-democraţii s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă a Biroului Permanent Naţional.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat înaintea şedinţei că urmează să fie luată o decizie în acest sens.

“Acum vom decide dacă mergem. Dacă mergem, care e delegaţia care va merge şi cu ce mandat. Cred că într-o oră şi jumătate vom decide asupra acestui lucru. Părerile sunt împărţite, dar tocmai de aceea suntem în BPN ca să decidem împreună şi să votăm. (…) Nu gândim toţi la fel. Ştiţi foarte bine că relaţia noastră cu Iohannis este foarte rece de foarte mult timp şi vizavi de Iohannis – vorbind de comunicare şi dialog între cele două părţi – s-a stins demult această idee. Prin urmare, sunt colegi de-ai mei, printre care mă aflu şi eu, care consideră că nu avem nicio şansă de a purta un dialog cu această persoană. Dar azi la BPN vom decide ce e mai important”, a spus el.

__________________________________________

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, programul consultărilor va fi următorul: de la ora 15,00 – Partidul Social Democrat; ora 15,30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor; ora 16,00 – Partidul Naţional Liberal; ora 16,30 – Uniunea Salvaţi România; ora 17,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România; ora 17,30 – Partidul Mişcarea Populară; ora 18,00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-378.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-378-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Klaus Iohannis, declarații la Cotroceni...