Vicepreședintele conducerii Senatului Adrian Țuțuianu a declarat, referitor la criza financiară a forului superior al Parlamentului, că o soluție ar fi reducerea numărului de senatori în deplasările externe și posibil renunțarea personalului tehnic pentru alte activități ale Senatului.

Întrebat dacă ia în considerare o anchetă legată de felul în care au fost cheltuiți banii din bugetul Senatului, Țuțuianu a spus că nu deoarece nu există elemente din care să reiasă că banii au fost cheltuiți în mod ilegal.

“Discuția este scoasă din context. Afirmațiile domnului senator PNL priveau un eveniment care urmează să fie organizat anul viitor. Nu există niciun fel elemente care să reiasă că au fost banii cheltuiți cu nerespectarea normelor legale. Și bugetul Senatului e verificat de Curtea de Conturi. Nu au fost niciodată probleme legate de cheltuielile din bugetul Senatului. Sunt discuții care au avut loc în Senat. V-am explicat în ce context. Toate pozițiile exprimate sunt corecte și cu toții am fost de acord că trebuie să restrângem cheltuielile în perioada următoare. Vreau să fie foarte limpede. În general delegațiile externe se fac cu respectarea ponderii fiecărui grup. Sunt acțiuni obligatorii, cum ar fi cele legate de președinția Consiliului UE, dar și participări la Adunarea Parlamentară a Consiluilui Europei”, a explicat Țuțuianu.

Conducerea Senatului a luat act, în cea mai recentă ședință a Biroului Permanent, de faptul că dacă va fi menținut ritmul actual al deplasărilor externe, în octombrie, vor epuiza toate fondurile pentru vizitele oficiale în străinătate. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că este o “criză financiară”, potrivit stenogramei consultate de MEDIAFAX.

“Eu vreau numai o remarcă de principiu să fac, și anume: România nu este chiar atât de săracă încât să se facă de râs la o astfel de manifestare, pe de o parte. Pe de altă parte, sigur că dacă avem bani nu trebuie să aruncăm cu ei, și mi se pare și mie că e puțin cam lărgită gura pungii, adică trebuie câte un cadou, să știți că peste tot unde am fost am văzut, pe perioada președințiilor rotative se practică acest lucru, oferirea unor cadouri simbolice, dar sigur că aici nu trebuie să ne întrecem în a depăși costurile pe care le-au avut ceilalți”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, conform stenogramei ședinței Biroului permanent.

În aceeași ședință, senatorul PNL Marcel Vela a spus că “devizul este umflat” și el nu a primit niciodată, în deplasările externe, cadouri de 100 de euro bucata.

“Un miliard două sute bani vechi, împărțit la 260 de participanți (…) rezultă cam 100 de euro cadoul pentru fiecare participant. Am participat și eu la întâlniri la Bruxelles, n-am primit niciodată cadouri de asemenea valoare. Din start vă spun că devizul este umflat și propun reanalizarea lui săptămâna viitoare”, a indicat liberalul.

“Bine. O să dezumflăm devizul, dar eu vă rog, haideți că am depășit de mult punctul ăsta, să ne vedem mai departe de ordinea de zi”, a închis Tăriceanu discuția.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv