SUA ar trebui să ia în calcul consecințele – atât pentru Europa, cât și pentru viitorul dezarmării – retragerii unilaterale din tratatul cu Rusia privind forțele nucleare intermediare, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, informează Reuters.

În anunțul privind retragerea, făcut sâmbătă, președintele american Donald Trump și-a justificat decizia prin aceea că Rusia nu și-a respectat partea ei de înțelegere.

“Tratatul… a fost timp de 30 de ani un pilon important al arhitecturii noastre europene de securitate. Am îndemnat adesea Rusia să răspundă acuzațiilor serioase potrivit cărora încalcă acest acord. Acum îndemnăm SUA să ia în calcul posibilele consecințe”, a apreciat Maas, într-o declarație dată publicității duminică.

Președintele american Donald Trump a anunțat sâmbătă că Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forțele nucleare intermediare (INF). Tratatului INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de către președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, și conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acțiune variind între 500 și 5.000 de km, a pus capăt crizei declanșate în anii 1980 prin desfășurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale. 

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/ministrul-de-externe-german-sua-ar-trebui-sa-ia-in-calcul-consecintele-retragerii-din-tratatul-inf-51735.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/ministrul-de-externe-german-sua-ar-trebui-sa-ia-in-calcul-consecintele-retragerii-din-tratatul-inf-51735-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv