Jamal Khashoggi

<!–

–>

Discuţiile între Jamal Khashoggi şi cei cu care s-a întâlnit în consulatul regatului de la Istanbul (…) au degenerat într-o altercaţie, care a condus la decesul său“, a arătat agenţia, citând Parchetul.

Regatul a anunţat destituirea unui înalt responsabil al serviciului de informaţii saudit, Ahmad al-Assiri, şi a unui important consilier de la curtea regală, Saud al-Qahtani.

Cei doi sunt colaboratori apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, asupra căruia presiunea a crescut în ultimele zile în legătură cu acest caz, notează AFP.

Ahamd al-Assiri, vicepreşedinte al serviciului general de informaţii, a fost demis din funcţie“, a indicat SPA, care a menţionat un decret regal.

Riadul a mai anunţat că 18 persoane au fost arestate în cadrul anchetei saudite.

Anunţul SPA a venit la puţin timp după o nouă convorbire telefonică asupra cazului Khashoggi între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi regele Salman. Prima discuţie a avut loc duminică.

Dispariţia misterioasă a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ, a generat o criză internaţională.

Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat crearea unei comisii ministeriale prezidate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman pentru restructurarea serviciului saudit de informaţii şi pentru “definirea precisă a puterilor” acestuia, a anunţat astăzi presa oficială.

Critic al prinţului moştenitor, Jamal Khashoggi trăia în exil în Statele Unite din 2017.

Oficiali turci au afirmat că acesta a fost asasinat de un comando trimis special de Riad. Până sâmbătă dimineaţa, conducerea saudită a dezminţit permanent implicarea sa în dispariţia jurnalistului.

Recunoaşterea morţii lui Khashoggi de către Riad a venit după ce administraţia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite. evocând posibile sancţiuni dacă se dovedeşte că aceasta a fost în spatele dispariţiei jurnalistului.

Întrebat vineri, preşedintele american a atenţionat că “ar putea” exista sancţiuni faţă de aliatul său saudit, însă a precizat că e prea devreme pentru a trage concluzii.

După anunţul de sâmbătă dimineaţa al Riadului, Statele Unite au reacţionat rapid, dar cu prudenţă, observă AFP.

Suntem întristaţi să aflăm că moartea domnului Khashoggi a fost confirmată“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

“Statele Unite iau notă de anunţul regatului Arabiei Saudite că ancheta în cazul Jamal Khashoggi avansează şi că (regatul) a întreprins acţiuni faţă de suspecţii care au fost pentru moment identificaţi”, a adăugat Sanders.

Vom lua în considerare cu siguranţă o gamă largă de răspunsuri potenţiale” dacă Riadul este vinovat, a susţinut vineri, într-un interviu pentru “Voice of America”, Mike Pompeo. Secretarul de stat american a precizat că important este să se facă lumină în acest caz.

El nu a detaliat eventualele sancţiuni ce ar putea fi decise. Liderii americani şi-au manifestat intenţia de a lucra împreună cu Congresul, acolo unde mai mulţi parlamentari republicani s-au arătat indignaţi de circumstanţele dispariţiei jurnalistului.

Într-o reacţie citată de Reuters, preşedintele Donald Trump a considerat credibilă explicaţia oferită de Riad. El le-a spus reporterilor că anunţul Arabiei Saudite asupra circumstanţelor morţii lui Khashoggi reprezintă un “prim pas bun”.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat într-un comunicat “profund tulburat de confirmarea morţii” lui Khashoggi.

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-340.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-340-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
...